Pàgina d'inici » Dietari » Una posició al món, o a la vida

Una posició al món, o a la vida

Persones que fan pont. No pas els comerciants, per cert, però el carrer presenta avui l’aspecte de dia festiu. No hi ha classe, i això sol ja vol dir molta cosa. Has de mirar, però, de fer-te una posició a la vida. Chamfort (1741-1794), que, com Pascal, era de Clarmont d’Alvèrnia, pensava que un filòsof considera allò que en diem una posició al món el mateix que els Tàrtars pensaven de les ciutats, és a dir, que són com una presó. Tot plegat un cercle on les idees s’estrenyen i es concentren tot despullant l’ànima i l’esperit de tota extensió i desenvolupament. No són pas paraules meves, però vés a saber si no deu ser cert que la persona que ostenta una gran posició al món no es deu trobar en una presó encara més grossa i més ornada. En canvi, aquell que no disposa sinó d’una posició petita el que li passa és que s’està com en un calabós. Chamfort, en aquest dia que per a molts és dia de pont (quin mot!): L’home sense posició és l’únic que és lliure, sempre, esclar, que visqui amb comoditat o, si més no, que no tingui cap dependència dels altres. Cap bé no és superior a la llibertat. I més, encara, si mirem d’equilibrar un poc l’orgull amb la modèstia i la discreció. I ara ja gairebé dos segles i mig han passat des que aquestes paraules de Chamfort foren escrites. Quina època, aquesta nostra!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s