Pàgina d'inici » Dietari » Fixeu-vos-hi bé

Fixeu-vos-hi bé

Fixeu-vos-hi bé. Passen coses. Coses que passen tan sols un cop a la vida, un dia precís i concret. Mai no saps, però, exactament quan. Ni com. La veritat, però, és que passen coses al voltant vostre, aquest és el cas. Obriu, doncs, els ulls i desconfieu del sol quan enlluerna, us encega i aleshores res del que il·lumina no permet que sigui vist. I defenseu-vos, sobretot defenseu-vos si és que encara us penseu que sou lliures. Tardà descobriment, ho confesso, de J.M.Fonollosa (1922-1991) i del seu Ciudad del Hombre. Merci de tot cor, Albert, del consell i de la recomanació. Un altre tresor dels de debò. Fins dissabte passat, al llarg d’aquella esplèndida matinada d’amable i espirituosa conversa, ni tan sols n’havia sentit parlar. I ara…Bé, ara hi ha la immensitat d’aquest llibre que s’havia de dir Los Pies sobre la Tierra, però que l’autor va canviar el dia que en un aparador va veure La Ciudad de Dios, de sant Agustí, i aleshores va pensar que, a ell, el que de veritat l’interessava era la ciutat de l’home, i no pas la de Déu, i així va decidir canviar el títol que de primer tenia pensat. Poble Sec, Raval, Aglomeració Urbana, Casc Antic, Eixample, Barcelona i els carrers de la ciutat compendi de totes les ciutats, la gent, les converses, les noies…

ZELESTE 8. El mundo lo gobierna la mujer / con un radar sutil i vibraciones / y mandos a distancia algunas veces  /  Como controla el sol los planetas / para que no se escapen de sus órbitas. / Con un mínimo esfuerzo por su parte.  /  Le basta permitir que un corto rato / ocupe su incisión un pedacito / de carne apasionada de los hombres.

Al pròleg de José Ángel Cilleruelo hi ha l’esment d’aquesta entrada del dietari de Blai Bonet: jo no recordo les coses; les tinc presents i prou; sóc una profunda memòria de la Vida i de la meva espècie. Fonollosa dedicà la seva, tota la seva vida, a compondre aquesta obra única i tan desconeguda encara, profunda memòria de la Vida. Veig que no em reconeixeu. I tanmateix sóc un de vosaltres. Aquest mateix. I tot està contingut al dedins del meu cervell. M’espanta, però, que arribi el dia de voler-ho dir i explicar. Estima’m amb el teu cos. De fet i ben pensat, mai no és tard per a un plaer tan gros com aquest.

Anuncis

2 thoughts on “Fixeu-vos-hi bé

  1. El vaig conèixer gràcies a aquell personatge heteròclit, el músic Albert Pla, que va enregistrar un disc titulat “Albert Pla supone Fonollosa”. Enorme. Però molt difícil trobar-ne un llibre. O, si més no, jo no me n’he sortit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s