Pàgina d'inici » Dietari » No saben res de tot això

No saben res de tot això

Anant per terres de Castella i de Lleó, no falla mai el fet de trobar-te, en un moment o altre, persones de bona fe que et demanen que per què caram ens en volem anar. ¿Pero por qué os queréis ir? ¿Qué os hemos hecho? I sempre és el mateix, el desconeixement absolut de l’abast del problema i de tot el que no sigui el món des del seu únic punt de vista castellà. I no és pas que sigui culpa d’aquesta mena de persones, no. Els mitjans de què disposen, tant és que sigui la premsa de paper o la digital, les emissores de ràdio i les televisions, fan que els sigui impossible poder ni tan sols fer-se un poc el càrrec del que es viu des de l’altra banda, des de la banda de Catalunya. T’adones que, de Catalunya, no en saben res, res de res. No poden entendre, senzillament, què significa això de tenir un Estat en contra. I precisament ara acaba d’aparèixer el número extraordinari 2016/1 de la Revista de Catalunya, que em fa arribar l’amic Joan i que justament en parla, de totes aquestes qüestions. Impacte econòmic de la independència. Sinó que l’article inicial, introductori, amb signatura d’Albert Carreras i Manel Larrosa, es refereix a l’abast del problema general, que no és només econòmic, sinó sobretot polític i lingüístic. És impossible que, si no ets català, tinguis ni la més remota idea del que significa veure la teva llengua constantment sota sospita, supeditada, ofegada, menystinguda. I amb la tensió afegida i accentuada, ara mateix, pel desig gens dissimulat d’aquesta nova centralització per part de l’Espanya castellana. I d’aquí la grandiosa importància de la decisió del Parlament de tirar endavant amb l’anomenat full de ruta i de començar a desconnectar d’una vegada. ¿Fora de la llei? Naturalment, és lògic, fora de la llei espanyola. No hi ha res a fer si no és així. És de matriu francesa l’Estat que representa Espanya. Fill de l’absolutisme borbònic i del centralisme jacobí. I sempre, sempre, amb aquesta desconfiança envers Catalunya.

I és que d’alguna manera es pot ben dir que Espanya no veu mai Catalunya, ni Barcelona, com a part d’Espanya, com una porció de territori i una ciutat que calgui promoure. Promoció que, quan es produeix, és sempre malgrat l’Estat. No va ser, per exemple, Espanya qui tingué la idea d’uns Jocs Olímpics a Barcelona. D’entrada ho considerà un error, sobretot pel fet de no haver tingut ells, abans, la idea d’organitzar-ne uns a Madrid. Tampoc ara, a Espanya, no li passa pel cap promoure l’aeroport de Barcelona a hub internacional. Perillaria el de Madrid. A Espanya no se li acut deixar que creixin grans empreses a Barcelona o a qualsevol altre indret de Catalunya. Fa sempre el possible perquè es desplacin a Madrid i encontorns. ¿I què dir del corredor mediterrani, de totes les mentides i entrebancs? Totes aquestes coses són vistes sempre com amenaces envers Madrid i l’Estat que representa. Això sí, Espanya aspira de sempre a gaudir de la capacitat fiscal que genera Catalunya tot i que al mateix temps li molesta que sigui tanta i que no sigui Madrid qui la generi. Espanya se sent incòmoda amb el dinamisme empresarial català i en el fons s’estimaria més que no hi fos. I si, a més, una part important de tot això passa amb el català com a llengua, aleshores el nerviosisme estatal és màxim. Tan màxim que ja fa més de 7 mesos que el govern d’Espanya és un govern només en funcions.

Vull dir que com vols que sàpiguen res de tot això totes aquestes bones persones que et trobes per Castella i Lleó, Zamora, Toro, Salamanca, Burgos, Covarrubias, Lerma, Frías o Espinosa de los Monteros, i totes les Merindades, i amb qui tan agradable resulta la conversa de mitja tarda un cop ja acabades les visites del dia! Res, malauradament res, no en saben, de nosaltres. Els ho expliquen tot de manera perversa. I, a més, del tot intencionadament. Amb tota la mala intenció.

Anuncis

One thought on “No saben res de tot això

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s