Pàgina d'inici » Dietari » Llibertat d’esperit

Llibertat d’esperit

No sé què dir-ne, de les coses que passen a Turquia. Erdogan rep el suport del nostre món occidental, però la veritat és que no em sembla un personatge de qui ens puguem refiar gaire. No ho sé. Turquia és tot un món i ara, ja en ple pic de l’estiu, representa que som en temps de lectura, acte individual i del tot personal, aïllat de tot i de tothom. Llegim, doncs, d’acord. Que cadascú se sàpiga, però, el grau de llibertat d’esperit de què disposa. Perquè el que et demana la lectura és soledat i absència de brogits. I atenció, molta atenció a la música de les paraules, i calma i paciència sostingudes. I també una llibreta a mà per anotar-hi aquells mots i aquelles frases que et fan posar la pell de gallina senzillament perquè el que llegeixes parla de tu i tu ni tan sols ho sabies. De llegir, mai no se n’acaba d’aprendre del tot, però sí que de mica en mica et vas adonant que augmenta en tu la capacitat de percebre, de divertir-te de veritat i de distingir tot allò que realment acabarà essent-te valuós, segurament el més valuós. Tantes i tantes intrigues. I tants i tants dubtes. Lentitud i llibertat d’esperit que et faci aprendre allò que realment més t’agrada. No hi ha cap pressa i ni te n’adones, del temps que passa. No fos cas, tot plegat, que Flaubert tingués raó en afirmar que “parlar-me de la dignitat de l’espècie humana resulta ben bé com un acudit. Per això mateix m’agraden Montaigne i Pascal. L’única cosa que distingeix l’home dels animals és que l’home menja sense tenir gana i beu sense tenir set. Aquest lliure arbitri que pots qualificar exactament com vulguis”. I deixa’m-te dir que, de fet, n’hi ha com a mínim una altra, de diferència: als animals, no els pots demanar que llegeixin perquè no en saben. Ni falta que els fa, segurament.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s