Pàgina d'inici » Dietari » Subsistència

Subsistència

Subsistir no és pas el mateix que existir. Qui només subsisteix, no existeix. Tòfol Serra amb un sol ull, el del coneixement. Deu ser cert. I, tot i que no ho sé segur, podria molt ben ser que el mateix Serra hagués estat lector d’Émile Beaussire (1824-1889) i dels seus antecedents de Hegel a la filosofia francesa. I exactament d’aquest paràgraf que diu que les teories que fan que el sol giri al voltant de la terra i que es prenen al peu de la lletra els 6 dies de la creació, aquestes teories, no són pas més irracionals i resulten força menys perilloses que aquelles altres que consideren el treball i la feina com un càstig i la propietat com un fruit i una conseqüència del pecat. Del pecat de la cobdícia, suposo, malgrat que mai no l’especifiquen. Són teories del tot vigents i equivocades que parlen només de drets, sempre de drets, i que a més surtin de franc, i mai de deures ni del mèrit i el plaer d’acomplir-los. Tot ho confonen i tot ho fan malbé. Teories de la subsistència. A l’altra banda, esclar, hi ha l’excés, els excessos del que sigui, que sempre suposa anar més enllà del que en realitat necessitem. Però aquesta és tota una altra història.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s