Pàgina d'inici » Dietari » Les espatlles d’un gegant

Les espatlles d’un gegant

Aquest octubre que ve farà 3 anys de la mort de Max Cahner (Bad Godesberg, 3-XII-1936; Barcelona, 14-X-2013). Espatlles de gegant. Creador d’Edicions 62, d’Enciclopèdia Catalana, professor, Conseller de Cultura, 1980-84, promotor del Congrés de Cultura Catalana, fundador de Curial Edicions Catalanes l’any 72, director, també, de la nova etapa de Revista de Catalunya, referència total. I tantes i tantes coses més. El 1994 es donà de baixa de CDC (que ara justament no troba com dir-se) i va crear després un partit propi, Acció Catalana, que un any més tard quedà integrat a ERC. I bé, de Cahner, deia ahir, ni se’n parla ni sé si se’l té gaire o gens present i en compte, ell i sobretot la seva obra. De manera que aprofito, doncs, amb el seu permís, el comentari que ahir deixà aquí mateix Joan de Ciutat Vella en relació al llegat d’aquesta persona que admiro i en qui avui un cop més penso i trobo a faltar.

Del gegant Max Cahner, se n’han dit coses com aquestes:

“Si Max Cahner no hagués estat català, en el nostre dòmino hi faltaria una fitxa fonamental: el doble sis”. (Montserrat Roig)

“Max Cahner era una mena de locomotora elèctrica en un país que encara funcionava amb màquines de vapor”. (Agustí Pons)

“Sense actituds com la seva, i la de molts altres, avui seríem un poble eixorc i sense ànima, seríem una comunitat perduda a les golfes del món, allí on dormen eternament dotzenes de velles nacions que es van deixar morir sense plantar cara”. (Francesc Marc Àlvaro)

“…però ací, ni els governs ni les grans institucions han fet, en alguns camps, tant com un home sol, tant com Coromines o com Cahner”. (Joan Francesc Mira)

“D’entre tots els nostres coetanis vius, ¿algú ha fet més que Max Cahner per a la supervivència de la cultura catalana? Jo no sé veure ningú que ni tan sols l’hagi igualat”. (Heribert Barrera)

És a dir, ni més ni menys que aquesta cita d’Isaac Newton que no el va ni conèixer, clar:“Nosaltres hem albirat més lluny que els altres perquè ens estàvem dempeus damunt espatlles de gegants”.

Anuncis

One thought on “Les espatlles d’un gegant

 1. No estem parlant de cap autobiografia que pot semblar o modesta o presumptuosa, estem parlant de com el veuen, gent important que el van tractar.
  Amb la benevolença del professor Colomer, en transcric tres més:

  1) “Cahner, un home que s’ha demostrat capaç i incorruptible en tota una vida, per a la defensa interna i internacional dels nostres drets i la nostra llengua, una, sencera i única: la de sempre”
  Joan Coromines

  2) “Hi ha persones que amb el seu treball, la seva tenacitat i el seu compromís per una llengua i una cultura arriben a canviar la història de la nació en la que viuen. Max Cahner és un d’ells. Sense els seus treballs, la seva obra de govern i, general, tota la feina feta, no s’entén la Catalunya contemporània. Infatigable lluitador contra l’intent de genocidi cultural de la dictadura franquista, ell ha estat una de les peces clau de la cadena que ha permès relligar dos mons: el d’ahir i el d’avui. Si avui Catalunya es planteja el més ambiciós repte de futur, en gran part es deu a tots els Max Cahners que tant s’hi van esforçar”.
  Quim Torra

  3) “El prestigi de Max Cahner pesava molt, però encara era més decisiva la seva forma de passar per sobre de les dificultats, d’imaginar solucions, de predicar amb l’exemple, d’imprimir a la Conselleria un ritme que, desgraciadament, ja mai més ha tingut. Calia aprofitar el temps, cada minut era d’or, tothom estava convençut que estàvem continuant una llarga lluita estructurant i fent funcionar l’Administració de Cultura de la Generalitat.”
  Lluís de Carreras

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s