Pàgina d'inici » Dietari » Sobre l’estil. Extremismes

Sobre l’estil. Extremismes

Sisplau, que tot allò que vulgueu dir sigui sempre ben clar; de vegades massa enginy perjudica la claredat del que voleu exposar. Si m’atrevís a donar-vos un consell, seria que intentéssiu ser senzill, ordir l’obra vostra de manera molt natural, molt clara, que no costi gens a l’esperit del lector forçar la seva atenció. Si, modereu el vostre enginy i pinteu verídicament, que aleshores sí que la vostra obra resultarà encisadora.

Em fa la sensació que us resulta difícil apartar-vos de la multitud d’idees enginyoses que sempre us assetja; és el defecte d’un home superior i vós no podeu tenir-ne cap altre que no sigui aquest de l’home superior que us penseu ser; ara, tingueu en compte que es tracta d’un defecte molt perillós. ¿Quina importància té que un nen es mori a força de carícies o cruixit a cops de bastó? Tingueu ben present que vós l’ofegueu, el nen, a causa d’aquest excés d’acaronar-lo. Una vegada més, el que us cal és molta més senzillesa i molta menys frisança, o desfici, o deler, o neguit i, fins i tot, pruïja per brillar; aneu directe directe al gra i no digueu sinó allò que sigui del tot necessari. I penseu que encara us quedarà més enginy que als altres quan hàgiu prescindit del que us sobra. (Paraules, totes elles, que, sobre l’estil, Voltaire deixà escrites el novembre del 1733).

El mateix Voltaire, per cert, que, sobre el fanatisme, digué al seu Assaig sobre els Costums que l’única arma que hi ha contra aquest monstre (el fanatisme) és la raó. I que l’única manera d’impedir als homes de ser absurds i malvats és il·lustrar-los de manera que, a través del pensament, de la reflexió i de la música de les paraules, el fanatisme se’ls aparegui ja d’una vegada i per sempre com la cosa exactament execrable que és. On aneu a parar amb tants extremismes que mai no tenen en compte que, en néixer, plorem mentre els altres se n’alegren! Caldria, doncs, que ens moríssim tot rient i que siguin els altres els qui plorin.

 

Anuncis

One thought on “Sobre l’estil. Extremismes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s