Pàgina d'inici » Dietari » Tan sols un cop a la vida

Tan sols un cop a la vida

L’imprevist i tot allò amb què no comptem, però que de vegades ocorre. Per accident o pel simple desgast del fet mateix d’existir. De fet, imprevist no vol pas dir que no sigui segur que algun cop, un de sol, ocorrerà. La mort, per exemple, es presenta tan sols un cop a la vida. I amb això en té ben bé prou. Hi ha, esclar, el dolor de quan se’ns en van les persones estimades i, d’altra banda, no té cap importància que n’hi hagi que es pensin que ells no es moriran mai, que això de la mort és per a tots els altres  però no pas per a ells. N’hi ha, de persones així i per a elles faran.

Omar Sharif, impressionant, perseguia l’amor a través de la poesia i d’aquella Lara mentre no deixava que els comunistes del comú, que imposaren tot allò de si això és teu vol dir que també és meu, se’l mengessin viu. No se’n sortí del tot a causa del cobriment de cor que al final se l’endugué. Doctor Zhivago de David Lean, un cop més ahir. Després, immediatament després, la pàgina 24 d’Illa Flaubert (Destino, 1990) on Miquel Àngel Riera, el nostre grandiós Proust en petit i de qui tants professors d’institut ignoren avui fins i tot el nom, escrigué, en ús de l’excelsa prosa seva, que la mort no existeix, que no existeix per ella mateixa, que senzillament ocorre que ens morim i que també les coses es moren. I que la mort no és, doncs, per inexistent, una realitat de la qual hom pugui intentar allunyar-se. Senzillament el que succeeix és que la mort, precisament pel fet de no existir, és quelcom consubstancial a l’ésser humà, una mena de gest seu, una distinta manera de ser a la qual s’accedeix sense necessitat de cap altra col·laboració que la ben decisiva del temps.

Del temps, que és immutable, i de la grandiosa dimensió de la seva riquesa. Mort inclosa.

Anuncis

One thought on “Tan sols un cop a la vida

  1. Retroenllaç: Proust retrobat | Marina Porras

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s