Pàgina d'inici » Dietari » Fuig, home, fuig

Fuig, home, fuig

No sé si encara es publica, aquella revista Archipiélago, però ahir, després del dinar esplèndid i deliciós de can Culleretes i un cop ja tornat a casa, en vaig obrir l’exemplar corresponent a la tardor del 1994. M’hi vaig trobar Leopoldo M. Panero sobrevolant Deleuze. Un article curt sobre la lògica del sentit i la paradoxa que suposa tot plegat. Un sentit que et trasllada sempre a una altre sentit igual que un concepte et trasllada cap a un altre concepte divers, i així ad infinitum. Per exemple, aquella ovella d’Alícia al País de les Meravelles (Carroll) el sentit de la qual és un cérvol, metàfora de la fugida. Fuig, home, fuig, diem en català, què dius ara!, on vas a parar!

Com aquesta altra cosa de Lacan que només en francès té sentit: Il y a l’homme, et puis il y a l’ommelette. El sentit de tants debats, paraula de moda. Tot és convertit en un debat o altre, ad infinitum. Potser és que ningú no sap res de res de cap on anem ni, potser tampoc, d’on venim. El sentit de les coses com a clivella, escletxa, esquerda, l’oblit de la idea, aquesta fixació, neuròtics obsessius.

I, a l’altra banda, els diaris, periòdics del dia a dia, que segons Mallarmé i tal com Panero recordava, suposen la paraula buida, buida com la moneda amb l’encuny esborrat que els homes ens anem passant els uns als altres, en silenci, gairebé sotamà, que no sigui dit. L’abisme del sentit, i tant. I el cos, del qual no sabem el veritable poder ni de quines coses pot arribar a ser capaç (Spinoza). No cal sinó tensar-lo un poc (el cos) com si fos la pell d’un tambor, afegia Deleuze, perquè comenci la Gran Política. Un crit al límit de la pàgina. Un crit potser d’esgarrifança. I ara deso Panero i aquest Archipiélago i me’n vaig. Tinc un debat sobre la multipropietat privada. Quina colla d’imbècils! Paradoxa ad infinitum.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s