Pàgina d'inici » Dietari » Hàbits i costums

Hàbits i costums

Aquell batxillerat que ens tocà fer, als de la meva generació, els anys 60 del segle passat era com era. Indiscutible, autoritari, repressor també de la llengua que parlàvem a casa. Tot això i encara més. Fins i tot la missa diària salesiana. Ara bé, sense justificar cap dels mitjans utilitzats, déu n’hi do de la cultura general amb què en sortíem. No gens menyspreable. Et permetia anar pel món, malgrat la censura i el franquisme, sabent on queia Madagascar i conservant pràcticament per sempre a la memòria les Coplas de Manrique i passatges sencers de l’Antic i del Nou Testament. En fi, no es tracta pas de fer-ne cap apologia, Déu me’n guardi. És tan sols una comparació inevitable amb aquest present que vivim. De vegades és un present un poc massa pengim-penjam. En tots els sentits. Com si faltés el que podríem dir-ne educació de l’ànima. Sense detriment de la cosa intel·lectual, potser farien falta un poc més d’hàbits i costums morals: modèstia, esperit lúdic, llibertat interior, gust pel risc. I la ironia, només faltaria, com a instrument bondadós per desmuntar tota conclusió apressada, els tons massa satisfets, la vanitat incipient, la seguretat facilota, la creença massa còmoda. Ànima educada per a una bona estructura del pensament. Gairebé allò d’aquell Juan de Mairena de Machado, ensenyar virtuts tot mostrant els defectes dels carrerons sense sortida de les seves reflexions, les contínues incerteses, les limitacions, els dubtes i tots els dilemes insuperables. Potser només a través d’aquest mètode la intimitat del professor pot esdevenir pedagogia. No hi hauríem de renunciar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s