Pàgina d'inici » Dietari » Els llibres us ho descobriran

Els llibres us ho descobriran

Afinitats electives que vénen de temps enrere. Segurament de força abans d’haver perdut l’oremus gairebé del tot. Sobre l’Escriptura, de Ferran Toutain, és un llibre de l’any 2000. Un llibre excels. Les divergències de caire polític i de concepció de país no hi tenen res a veure. Em passa sovint això de sentir-me més a prop, pel que fa al món diguem-ne de les lletres, de persones com ell que no pas de segons quina mena d’independentistes. Vull dir que m’és igual que no siguin partidaris de la independència. Sense ser-ne, prediquen un model de societat, culta i llegida, que és exactament la que un servidor voldria per a aquest nostre país. Res a veure amb el que es desprèn d’altres que s’omplen la boca de trencament, de duis i de desobediència però que en general, pobrets, ho fan dotats d’un discurs que no hi ha per on agafar-lo ni s’aguanta per enlloc. Això és així. Llevat d’ocasions i de persones molt comptades, em sento més a plaer i molt més còmode llegint coses d’autors que no es declaren en pro de la independència, o que hi són obertament contraris, que no pas amb la majoria dels qui s’hi declaren a favor.

En fi, Sobre l’Escriptura no em sembla només un llibre excels sinó sobretot imprescindible en una societat com aquesta que no afavoreix pas gaire l’interès dels seus membres per la cultura. Una societat, a més, que reclama que s’ensenyi a escriure, però que no exigeix que se’n sàpiga. I no pas per esdevenir escriptor professional, no fa cap falta. Sí, però, com a mètode de pensament lliure i estructurat. I la lectura, esclar, sempre primer la lectura com a base de tot. Toutain, en un punt determinat del llibre esmenta Antoine Albalat, que l’any 1899, a L’Art d’Écrire, recomanava: “¿Voleu saber si mai arribareu a tenir talent? Llegiu. Els llibres us ho descobriran.- ¿Que voleu escriure però us heu quedat bloquejats? Llegiu. Els llibres us retornaran la inspiració.- Llegiu quan vulgueu aprendre a escriure; llegiu quan sapigueu escriure; llegiu quan ja no pugueu continuar escrivint. I escolteu: el talent no és res més que assimilació, l’assimilació dels models”. Quin munt d’esplèndides lliçons de llengua escrita, però també parlada. I afinitats del tot electives que tant de bo anessin a parar a mans, si més no, dels qui es dediquen a l’ensenyança, tant de les lletres com de les ciències. Sobre l’Escriptura.

Anuncis

3 thoughts on “Els llibres us ho descobriran

  1. Toutain, el 2005 va ser un dels impulsors del manifest que més tard donaria origen al partit polític Ciutadans – Partit de la Ciutadania.
    És autor, en col•laboració amb Xavier Pericay, de Verinosa llengua (Empúries, 1986), en defensa del català “Light”, que va aixecar força polseguera.
    Hi ha qui l’anomena propagandista del neofranquisme lingüístic
    Hi ha tants llibres per llegir i tan poc temps per fer-ho, que mai llegeixo llibres d’aquests FdP.

    • Sí, sí, d’acord. Ja ho sé, que és cert tot això. Políticament n’estic als antípodes d’aquest senyor. Això no treu, però, que reconegui l’esplendidesa d’aquest llibre. I dic el mateix de l’altre que esmenteu. Tots dos, Toutain i Pericay, signaren el 1996 un altre llibre de referència lingüística i literària: El Malentès del Noucentisme. Que també recomano exactament a tothom. Malgrat tots els desacords del món. Que hi són, no cal ni dir-ho. Merci, Joan!

  2. El problema no està en la ideologia d’aquestes persones, cadascú pensa el que vol, només faltaria, sinó quan desbarren i insulten. Boadella, per exemple, sempre m’havia semblat un bon dramaturg. Recordo la seva “M-7 Catalònia” amb enyorança. També segueixo els articles del senyor Jordi Llovet, però quan desbarra tractant de nazis els independentistes a mi em sembla que pixa molt fora de lloc. I em sap greu perquè jo el respecto i admiro. I, tanmateix, si els critiques s’enfaden. Aviam, no se’ls critica per les idees que defensen, poden ser tan antiindependentistes com vulguin, sinó per com ho fan. O és que hem d’entomar alegrement que ens diguin nazis i expliquin mentides? I amb tot això els reconec tots els mèrits que calgui reconèixer, només faltaria. Però també tinc dret a manifestar el meu desacord amb la grolleria, mentida i insult que molt sovint amollen valen-se del poder que els dóna disposar d’un espai en un prestigiós mitjà de comunicació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s