Pàgina d'inici » Dietari » No m’hi conformo

No m’hi conformo

És molt gros, en aquestes altures de la faula, haver de ser encara militant de la llengua. N’hi ha que fins i tot demanen permís per expressar-s’hi. I obeeixen, a més, si aquest permís els és negat. I diuen mentides després. Pena i ràbia d’aquest porter del Madrid, que és d’Alcover, quin titella. Som sempre allà mateix, però la veritat continua essent que cal només fixar-se un poc en el nom de les coses, també de les llengües, perquè ens adonem que, per molt que a Catalunya s’hi parli i s’hi escrigui i molts la sentin com a seva, el castellà no és cap llengua catalana. Perquè, si això no fos així, voldria dir senzillament que el nom no fa la cosa, o al revés, que la cosa no fa el nom. Quines coses tan estranyes i tan poc normals que té, aquest país! I això que per res del món no hi renunciaria, jo, a saber el castellà, i a llegir-hi, enamorat com estic d’una part molt important dels autors de la seva literatura. Això no vol pas dir, però, que la senti com a meva, aquesta llengua que, si més no a mi i a molts d’altres com jo, em fou imposada. I que diguin el que vulguin. No em sembla cap disbarat aspirar a la normalitat que significaria que, a Catalunya, els tribunals de justícia funcionessin en català, que les indicacions i contraindicacions dels medicaments fossin en català, que les advertències, als paquets de cigarretes, de fins a quin punt perjudica la salut el tabac i el fet de fumar fossin en català, igual que els catàlegs de les agències de viatges, i que Messi, després de més de 15 anys de viure entre nosaltres, s’expressés en català, exactament igual que Iniesta, que un dia ho va decidir, no se n’hagués després desdit…Totes aquestes coses, i més, em semblarien les normals. Però aleshores ve que mires l’entorn i el que veus se t’apareix més aviat com a depriment. I fujo del terrible és el que hi ha, malèfica expressió. Senzillament perquè no m’hi conformo.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s