Pàgina d'inici » Dietari » El Tel de les Coses

El Tel de les Coses

Divendres 6, demà passat, presentarem a l’Ateneu, amb el professor David Estrada, el poemari d’en Joan Calsapeu, El Tel de les Coses, recent guanyador del 40è Premi de Poesia Vila de Martorell 2015. Em plau parlar d’aquest llibre que ha publicat Viena Edicions. En primer lloc a causa de l’autor mateix, col·lega, amic, escriptor, recopilador de dites i frases fetes, poeta i estudiós investigador constant de la llengua que ell tant estima. Ell i nosaltres, no cal dir-ho. I no és només que l’estimi, la llengua. Hi creu fermament i així ho transmet sempre i cada dia als alumnes que el segueixen a les aules on compleix el seu ofici, que és el de professor o, potser més ben dit, de mestre. I dic mestre perquè hi ha tingut i hi té deixebles, esclar. Ara arriba El Tel de les Coses, aquest poemari que em sembla esplèndid i fet tot ell d’un català col·loquial encomanadís i ple d’un amor als mots i a les coses que aquests mots designen. I amb tot el gust i la passió que fan falta. No oblidéssim pas, per exemple, que el mot tel del títol es refereix, per a qui no ho sàpiga, a aquella capa molt més que prima que, cobrint la superfície del que sigui, en lleva la transparència del que pugui haver-hi dessota, d’aquest tel. Lírica, Èpica i l’Eixida del llibre on hi ha Un Servidor de Vostès en què llegim per exemple: “M’he passat la vida / provant de ser qui sóc / i no me n’he sortit / …” I reminiscències, també reminiscències de poetes llegits, i apresos, que ja no hi són. No cal pas ara esmentar-los i em quedo, de moment, amb aquestes Illes, no menys esplèndides: “Els continents / vénen determinats / pels continguts. / Les illes, altrament, / són incontinents / com l’olor dels xiscles / dels nens o del llentiscle, / o com la jeia impudent / de les savines a la platja. / A les illes les arrels frisen / de ser rama i tenir ocells / i sentir la braó del vent / en molts clítoris florals. / Les illes són nereides / de pell tèbia, sorramolla, / que somien déus mascles”.

En fi, aquest gust i aquesta passió que deia. Serà divendres, a les 7 del capvespre a l’Ateneu. I enhorabona, Joan Calsapeu. I enhorabona Viena Edicions. I, si un cas, ja després farem les copes que calgui i ens vinguin de gust. Només faltaria.

Anuncis

3 thoughts on “El Tel de les Coses

  1. Ostres, jo seguia el blog del senyor Joan Calsapeu, que es va aturar el 8 de novembre del 2014. M’agradava tant llegir-ne els articles, amb aquell català tan genuí i ric ! En vaig aprendre. I l’hi agreixo des d’aquí. Si el senyor Colomer m’ho permet.

  2. Miquel, moltes gràcies. La presentació del llibre a Arenys va ser una experiència fenomenal, gràcies a en David Estrada i a tu. Poques vegades m’he sentit tan ben acompanyat.

    López, agraeixo també les vostres paraules. Celebro haver estat útil a algú -i confio de seguir-ho sent, per altres vents.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s