Pàgina d'inici » Dietari » Encarcarats

Encarcarats

Molta més llengua, molta més cultura. Aquest remar constant i contracorrent. Però ja Steiner avisà que la immensa majoria de la humanitat només molt rares vegades experimentarà les crides i demandes de la literatura i les arts. Una immensa majoria que pot viure, o això sembla, sense haver mai llegit, ni saber-ne res, Shakespeare, o el Quixot, o El Quadern Gris, ara que fa 50 anys que es publicà, o moltes més coses encara. Encarcarats. Aquest viure encarcarats. Diada del Patró. Sinó que, de vegades, em sento més del drac. Totes les coses del món duen a una citació o a un llibre, deia Borges, que avui potser hauria celebrat el sant. Feliç diada a tothom, malgrat tot. També naturalment als enamorats i als qui estimen el món i la vida que hi ha als llibres. I la paraula.

Anuncis

3 thoughts on “Encarcarats

  1. El dia d’avui, Sant Jordi, forma part d’allò que ens fa cofois però enganyats. Talment els “Bona nit, Catalunya”, del Bruce Sprignsteen. Avui he sentit l’escriptor Claudio Magris com alabava la festa tot dient que era única, que enlloc del món la trobaríem. Això s’ha convertit en tòpic per tenir-nos contents i enganyats. Jo li diria al senyor Magris que el nostre cas també és únic: el d’una llengua europea, de cultura i alta cultura, que per la desídia dels propis parlants se’n va a fer punyetes. També li preguntaria: com s’explica aquest miserable 26,4% de llibres comprats en català enfront del 73,6 en castellà i altres llengües? Li donaria una altra dada: el dictador Franco va morir el 1975. N’hi ha per alegrar-nos-en, d’aquestes dades? N’hem d’estar cofois, d’aquesta festa de les editorials, que abans, fa molts anys, era de la literatura? En fan negoci i ens fan sentir cofois, però la realitat és el 26,4 davant del 76,6; del l’escarit 3% de pel•lícules doblades al català. I això no provoca cap revolució ni cap manifestació a la Meridiana. Ho trobem normal? Pleguem, doncs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s