Pàgina d'inici » Dietari » Recordatoris

Recordatoris

Per Sant Jordi, d’aquí 9 dies, farà 400 anys de la mort de Shakespeare i també de la de Cervantes (o Servent, o Sirvent). N’hi ha alguns, ara, que afirmen que es tractava de la mateixa persona. No en tinc ni idea. Sí que sé que tant de l’un com de l’altre sabem molt poca cosa del cert. Potser sí que tot s’ha tergiversat, no ho sé. I estic per dir que em conformo amb l’obra escrita que ens n’ha arribat. Llegeixo que Shakespeare és molt més llegit i celebrat a la Gran Bretanya que no pas Cervantes a Espanya. No m’estranyaria gens. Per Sant Jordi n’hi haurà una altra, d’efemèride. 35 anys de la mort de Josep Pla, a qui més d’un i de dos, en aquest país nostre, van arribar a negar el pa i la sal. I encara una més, 17 de la de Maria Àngels Anglada, aquell seu Violí d’Auschwitz. Recordatoris. I tot això mentre l’any que dediquem a Ramon Llull avança sigil·losament. Potser és que queda massa lluny, Llull. 700 anys són molt anys, però és d’ell, justament, de qui ens ve el privilegi de la llengua que parlem. ¿A qui interessa, però, el passat? ¿A qui no la hi porta fluixa, aquest passat? Gairebé ja a la meitat d’aquest 2016 que li dediquem (fins al 30 de novembre). I què! És més que reduït el nombre de persones, pràcticament sectari, amb aquell mínim de curiositat envers la història d’on venim, memòria, intel·ligència i voluntat. Potències lul·lianes de l’ànima racional humana. Però, vaja, a veure ara per Sant Jordi quin serà el llibre més venut. Sí, venut.

Anuncis

2 thoughts on “Recordatoris

  1. Un comentari, Miquel, per recordar-te que Francisco Rico va dir que en el segle XVII consten a Espanya 20 al·lusions al Quixot i més de 2.000 a Anglaterra. Ho recull Ignacio Peyró a “Pompa y Circunstancia” un d’aquests llibres imprescindibles que vas tenir l’encert de també recomanar-nos i on, per exemple, hi queda clar que Sherlock Holmes no és mort en tant que The Times no n’ha publicat encara l’obituari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s