Pàgina d'inici » Dietari » Encendre el llum

Encendre el llum

La creació, l’evolució de les espècies. ¿Hi ha algú que ho presenciés, tot això? ¿Cap testimoni? Déu com un tot. Sinó que aquesta és la fe dels qui hi creiem, però no pas la raó que encara no se’n pot fer càrrec. Imatges fantàstiques, de fantasia. L’estat de les coses abans de totes les coses. És molt fàcil, massa i tot, dir que no hi havia res. A les tenebres els fa falta els ulls i la memòria de la llum, de la claror, per advertir-les. Estimem el silenci, però el silenci potser no és altra cosa que l’espera del brogit. El nihil potser ja era alguna cosa. ¿On és el truc? ¿Quina mena de comandament ens ha de sorprendre, doncs? La glòria és efímera, i també el que en diem fracàs. ¿La creació ve del no-res? Perquè per encendre el llum primer l’he d’haver apagat, oi?

I l’evolució que dèiem. Transformació de l’ou en animal. L’heterogeni que surt de l’homogeni. Divisió, pedres, monuments. És molt més fàcil convertir una catedral en un munt de pedres que no pas el fet de construir-la. I després de tot, i com sempre, també ara, la paraula màgica: Vida. I tan fàcil que resulta invocar-la! Que per molts anys, dic, tot seguint els mots i pensaments impresos als Quaderns de Valéry aquest dematí que ve després de la sobretaula immensa d’ahir a la tarda amb el senyor Bas i la conversa a l’entorn de l’obra de Svetlana Alexievich que jo encara desconec enmig de tants desheretats de la vida i de la història a la recerca d’un poc de llum i de claror. I també de sostre.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s