Pàgina d'inici » Dietari » Com una carta comercial

Com una carta comercial

Un poc més de Ferrater d’aquell any 72, l’últim de la seva vida. És cert que vaig tenir uns anys de producció de versos basats en el punt de partida de la lectura de les millors 15 obres de Shakespeare i de la conseqüent escriptura de In Memoriam. Però des de finals del 63 que no he escrit res, excepte mitja dotzena de poemes curts. No tinc res més a dir, penso, encara que, és clar, tingui coses a dir sobre els homes, les dones i la humanitat, que són eterns. Em referia a coses directes, experimentals, meves…Ara s’hauria d’explicar la complicitat, la confabulació que vam fer en Jaime Gil de Biedma i jo, i en la qual vam tenir una sort fantàstica, perquè l’un escrivia en català i l’altre, en castellà, ja que si no, ens hauríem copiat mútuament, i així ens sortí ben divers i diferent. En Jaime Gil i jo vam fer, et deia, una confabulació una mica pueril, però que ens excitava, i que és la següent: que un poema ha de tenir com a mínim el mateix grau de sentit que té una carta comercial, comprens? Això exclou un percentatge considerable de la poesia que s’escriu. ¿Quin sentit té dir, com diu algun poeta, “amb sang voldria fer una cançó de marbre”? Cap. I aquesta complicitat era contra tothom, no solament contra els poetes irrealistes, sinó també contra un Blas de Otero, que era un suposat realista, però carregat d’un fons de demència socialoide…Així que res. I, encara menys, mandangues de poesia social. La poesia ha de ser tan interessant com una novel·la que expressi situacions humanes partint de la base que a les persones l’únic que ens interessa són els homes i les dones i amb la mateixa complexitat que comporta el seu pas, el de tots nosaltres, per aquesta vida. Tot bevent ginebra i fregint carn de porc amb mongetes davant d’aquells camps plàcids i assolellats de Sant Cugat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s