Pàgina d'inici » Dietari » Cosmopolita

Cosmopolita

Rebut el número 293 de la Revista de Catalunya, com sempre molt agraït de la gentilesa de Joan de Ciutat Vella, i m’entretinc de seguida amb el text de Raül Garrigasait, Cosmopolitisme i Modernitat. Un apunt amb Grècia al fons. L’article diu moltes més coses, però em plau ara de quedar-me en l’origen i en el cop d’efecte del mot cosmopolita, tan cosmopolites i ciutadans del món (cosmos) que diem ser, sinó més no alguns. Anoto i subratllo la reacció de Diògenes el Cínic, tal com l’esmenta l’autor de l’apunt, en demanar-li algú que d’on era. Sóc Cosmopolita, sinó que tal cosa no deixa de ser una dissonància agressiva, gairebé oxímoron. Un polites és un ciutadà d’una polis i, per tant, un membre d’una comunitat amb deures i drets delimitats i amb lligams que són la garantia de la seva vida lliure. Cosmos, en canvi, és l’ordre total, geològic, biològic, celeste, inabastable. L’anticomunitat. És a dir, que connectar polis i cosmos resulta ser no tan sols absurd sinó que representa una veritable plantofada a la vanitat d’aquesta mena de ciutadans tan satisfets i pagats d’ells mateixos. I Diògenes afegia des del seu cinisme: “¿Creieu que les vostres ciutats, les vostres institucions, les vostres idees, els vostres sentiments tenen res de noble? Doncs sapigueu que jo, Diògenes, els rebutjo i em proclamo una simple peça del cosmos: sóc tan digne com un gos, com una puça, com una carxofera.” Teatre del bo, provocació. No ser com els altres, però no allunyar-se’n mai del tot; rebutjar la polis sense mai anar-se’n; retirar-se sense acabar de retirar-se . A mi em sembla que sí, que aquest mot “cosmopolita” encara ara xerrica del tot.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s