Pàgina d'inici » Dietari » Llegenda

Llegenda

Ordesa al dematí. Molt bonic, però els parcs naturals no estan fets per a mi. No m’hi sé trobar enmig de la naturalesa, no m’hi veig, no em semblo jo mateix. Del senderisme, dic el mateix i això que, de senderistes, n’està ple. Es veuen d’una hora lluny vestits, com van, d’aquella manera tan peculiar. Déu n’hi do, a més, de la neu que encara hi ha. M’ha plagut molt, en canvi, Torla. Paratge incomparable i la rigidesa de l’església romànica que hi ha.

La tarda ha anat d’història. S. Juan de la Peña, monestir duplicat, el vell i el nou, però sobretot el vell. Sempre m’assabento de coses que no sabia en llocs com aquest. Encara que es tracti de llegendes. Com la d’aquell noble, Voto, que es veu que un dia va anar de cacera en aquests indrets i paratges i, en albirar un cèrvol, va córrer rere l’esmentada peça la qual, com que era fugissera, se li va ben escapolir mentre ell s’estimbava pel precipici. El miracle, però, es va produir i el cavall que muntava es va posar a terra de manera suau. Voto, sa i estalvi, doncs, al fons del barranc on va veure una petita cova, que encara es veu que hi és malgrat avui no haver-la vist. A l’interior, una ermita dedicada a St. Joan Baptista i el cadàver d’un ermità que es deia Joan d’Atarés. Voto, aleshores, impressionat de tot plegat, es va vendre tots els béns que tenia i juntament amb el seu germà Fèlix es va retirar a l’esmentada cova a fer vida d’eremita fins a la mort. Ja ho veus. Encabat hi ha la Història, esclar. Si més no la que ens creiem. Eremites, copistes -quin gran deute!-, naturalesa i art. Panteó dels reis d’Aragó. Dels del Regne. No pas dels de la Corona. Bona Pasqua.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s