Pàgina d'inici » Dietari » El nostre pa de cada dia

El nostre pa de cada dia

Diumenge de Rams. Benedicció. Xàfec matiner d’aquest primer dia de primavera en què som a més de 50 anys d’aquells 25 anys que en digueren “de paz“. Primer dia de primavera, a més, d’aquest titular d’El País, versió digital suposadament en català: “Una trucada va permetre *DONAR AMB el gihadista fugit”. Calc i supeditació. El nostre pa de cada dia doneu-nos, Senyor. Repasso, mentrestant, l’esplèndida pàgina 77 del llibre de Francesc Pasqual-Moster, De Llunyania i Somni, del qual ell mateix me’n féu present i que diu: “Què fer quan manca l’aire, i el record / és massa feble encara per tramar / l’ordit d’un temps de maquillatge i rates? / Es pot decapitar des del no-res / el gran badall que emmascara el silenci? / Monòtona sonsònia, pellofes / i delictes, residus d’un instint / emmordassat…Un antifaç lluent /  corrou la fesomia que ningú / no sabrà com hauria pogut ser”. Instants d’incandescència. Palmes i palmons vers la benedicció. Somni i llunyania.

És a dir, coses d’aquest temps de marxes forçades. Perquè si no, res.

Anuncis

One thought on “El nostre pa de cada dia

  1. Moltes gràcies per l’amabilitat.
    Realment la subordinació lingüística a què estem sotmesos és atroç, i gairebé tota paraula que no s’assembli del tot al corresponent mot espanyol passa a l’oblit d’un moment a l’altre, inconscientment queda exclosa (què se n’ha fet -posem per cas- d’un mot tan popular i col·loquial com “desgavell”, al costat d’alternatives com “desosdre”, “caos”, “poc professional”? I el color carbassa dels semàfors?). Per no parlar de la sintaxi aliena, infiltrada, com assenyaleu, a la premsa, però també al teatre (heu vist “Marits i mullers” de Woody Allen, per exemple?), a molta literatura d’ara, etc.
    Si mai hi hagués una vaga de correctors de la nostra llengua i ens haguéssim de contemplar al mirall amb tota la cruesa ens esgarrifaríem a més no poder. Potser fóra el millor. Està clar que si volem tenir alguna esperança hem de tocar el dos ben aviat.
    Perquè si no, res.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s