Pàgina d'inici » Dietari » Sobre la gent de món

Sobre la gent de món

Anotacions en relació a Palomède de Guermantes, baró de Charlus. Ésser cultivat, de gustos refinats, invertit, antidreyfusista -“tot aquest afer Dreyfus no té més que un inconvenient: que ha destruït la societat (no dic pas la bona societat, fa molt de temps que la societat ja no mereix aquest epítet elogiós) per l’influx de senyors i de senyores que formen part de Lliga de la Pàtria Francesa, antijueva, què sé jo, com si una opinió política donés dret a una qualificació social…”-, un ésser que pateix, digne de tota pietat. Però amb el dit sempre a la nafra. Com quan explica, per exemple, la història d’aquell home que es pensava que tenia en una ampolla la princesa de la Xina. Era una bogeria, esclar. El van guarir. Però així que va deixar de ser boig, es va tornar ximple. Hi ha mals dels quals no hem de mirar de guarir, perquè són justament els que ens protegeixen  contra mals encara més greus. I miri, a mi fa molt de temps que la gent de món ha deixat d’interessar-me, i només tinc ja una passió, la de mirar de compensar les faltes de la meva vida fent que una ànima encara verge i capaç de ser inflamada per la virtut les pugui aprofitar. I un consell si m’ho permet: no freqüenti el gran món, faci el favor. He patit molt veient-lo en aquella reunió ridícula…Em dirà que bé que hi era, jo també, però per a mi no es tracta d’una reunió mundana, sinó d’una visita de família, i quina família! Faci’m cas si li plau. Més trad, quan sigui un home que hagi reeixit, si li diverteix de BAIXAR una estona al gran món, potser no hi haurà ja cap inconvenient…Acabo, compte també amb aquest Argentcourt, de bona naixença però mal educat, diplomàtic més que mediocre, marit detestable i faldiller, un d’aquells homes, en fi, incapaços de comprendre res, però molt capaços de destruir coses veritablement grandioses. ¿Sap quina cosa és el no-res?

Anuncis

One thought on “Sobre la gent de món

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s