Pàgina d'inici » Dietari » El foll que pescava en una banyera

El foll que pescava en una banyera

Des del febrer del 75, pocs dies abans de la mort de l’avi Martí, que tinc aquest exemplar del Mite de Sísif, de Camus. I fins ahir, i encara gràcies a la Rosa, no vaig recordar que aquest llibre conté una precisa entrada sobre l’esperança i l’absurd a l’obra de Kafka. Segur que devia llegir-lo en aquell moment, 41 anys enrere en què Franco encara hi era, segur, dic, perquè me’l trobo del tot subratllat i amb anotacions al marge de les pàgines en les quals em reconec la lletra d’aleshores -la cal·ligrafia també ens va canviant amb el temps. No sé ara si fou el professor Estrada qui ens el devia fer llegir, no ho sé. El cas és que hi ha aquella coneguda història del foll que pescava en una banyera i del metge que es veu que tenia una certa idea dels tractaments psiquiàtrics i que li pregunta: ¿I si mosseguessin?…, i el foll que li respon amb tot rigor: Que no, home, no, imbècil!; ¿que no veus que és una banyera? Univers inefable de Kafka i de l’home que es permet el luxe torturador de pescar en una banyera saben que res ni cap cosa no pot sortir-ne. I sempre la tragèdia explicada a través del que és quotidià i l’absurd, mitjançant la lògica. ¿Són al carrer, els problemes més grossos? Samsa era viatjant de comerç no pas perquè sí. ¿Vols res més quotidià que un viatjant de comerç d’aquella època? Potser per això mateix l’única cosa que el preocupa d’aquella aventura que el converteix en escarabat o en aranya és que la seva absència molestarà el seu amo. Ser ara aranya o escarabat li produeix tan sols un lleuger fastigueig. I el que diu Camus a la primera frase d’aquest article és que, tractant-se de Kafka, tot el seu art no consisteix en res més sinó a obligar el lector a rellegir tot el que hi ha d’esperança i absurd en aquesta nostra existència.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s