Pàgina d'inici » Dietari » Concepte de fracàs

Concepte de fracàs

La lectura de l’article de V-M al Café Perec d’avui mateix em fa pensar de seguida en Ribeyro (1929-1994) i La Temptació del Fracàs. Em sembla que aquesta cartografia no només existeix sinó que és inexhaurible. Perquè, ¿de què parlem quan parlem de fracàs? ¿Qui suporta rellegir-se? El 3 de gener del 1960 Ribeyro deia: Repasso aquest dietari i destrueixo tot el que prové dels anys 47, 48 i 49, dedicats sobretot a comentar els llibres que llegia. Ara em fa vergonya tot això. I jo no sé si el sentiment de vergonya té res a veure amb el concepte de fracàs, però un poc més endavant es pot encara llegir que el quadern verd de Munic és fluix, massa discontinuïtat. Sóc en aquell moment que el que més em sorprèn és la quantitat de coses que oblido. ¿L’oblit com a fracàs? Fugacitat dels sentiments, a més a més. I mancat de voluntat, d’ambició, de coratge, de lleialtat, de precisió. ¿Fracàs o destrucció? Autodestrucció, potser. I aquesta soledat gairebé metafísica. Cartografia de Ribeyro.

Però, és clar, l’actualitat s’imposa, se’ns imposa. Otegi surt de la presó. Tothom en parla. Ningú no hauria d’anar a la presó per haver defensat les seves idees. El que no sé, però sospito, és si Otegi no hi va anar a parar a causa d’alguna cosa més que la defensa d’unes idees. I potser sí que un quadre sempre s’ha de fer un poc malbé per poder donar-lo per enllestit i del tot acabat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s