Pàgina d'inici » Dietari » Deutors d’Eco

Deutors d’Eco

Construir el lector, deia Umberto Eco. Ritme, respiració, penitència…¿Que per a qui, tot això? No pas per a mi. No, sens dubte que no. Per al lector. Exactament igual que el pintor que pinta pensant en qui contempla el quadre. Pinzellada i tres passos enrere per estudiar-ne l’efecte: és a dir, que es mira el quadre com hauria de mirar-se’l, amb la il·luminació adequada, l’espectador que l’admiri quan sigui ja penjat a la paret. Construir el lector. Quan el llibre es dóna per acabat, és quan s’estableix un diàleg entre el text i els seus lectors. I l’autor en queda exclòs. Abans, mentre el llibre s’està fent, el diàleg és doble. Hi ha el diàleg entre aquest text i tots els altres escrits en el passat -en el fons, només s’escriuen llibres sobre d’altres llibres i entorn d’altres llibres-, i hi ha el diàleg entre l’autor i el seu lector model, aquell que sigui capaç de superar l’escull penitencial de les 100 primeres pàgines per tal que, a continuació, es converteixi en idoni per a les següents. Així El Nom de la Rosa, però no només. Perquè també Joyce escriu per al públic quan pensa en un lector ideal pres d’un insomni també ideal. Apocalíptics i Integrats, L’Estructura Absent, Lector in Fabula…I tota la Semiòtica escrita i explicada des de Bolonya. Postil·les i aclariments. Ara ja per sempre deutors d’Eco i també de la seva voluntat que, per damunt de tot i al capdavall, el lector es diverteixi segons el significat exacte del verb divertir-se a partir d’aquelles irresistibles ganes d’emmetzinar un monjo medieval i de tot el que se’n derivà.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s