Pàgina d'inici » Dietari » Les cases dels artistes

Les cases dels artistes

Tant és que s’hagi tractat de la casa de Shakespeare a Stratford-on-Avon, o de la de Goethe a Frankfurt, o de la de Mann a Lübeck, o la de tants altres que ara no em vénen al cap, músics i pintors també. Sempre m’han decebut aquesta mena de visites a les cases dels artistes que ja no hi són. Tanta relíquia conservada. Les relíquies més aviat em deprimeixen. I el que m’exalta són les obres. Hi ha aroma de tristesa en les relíquies, de fugacitat, d’absència, signes visibles de tot allò que ja no hi és, i m’estimo més la companyia dels llibres, de les melodies o de les pintures. Les relíquies es conserven perquè foren possessió d’alguns el nom dels quals ha passat a la història. Si no, ¿de què? Sense notorietat tot esdevé oblit i pura pols, igual que els seus amos. Les relíquies són coses deshabitades, estances, cadires, tabaqueres, pinzells, taules d’escriptori. És cert que l’esperit i el cos de tots ells hi passà. Tan sols, però, per instal·lar-se després a l’obra feta, que és el que de veritat roman i m’emociona.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s