Pàgina d'inici » Dietari » La capsa de galetes

La capsa de galetes

El capítol 12 de l’Ulisses que aquests dies llegim fragmentàriament al Bonaire és tot un atac contra el nacionalisme irlandès. El personifica l’innominat Ciutadà que Bloom es troba en una taverna i aquesta vegada la referència clàssica té veritable sentit: el Ciclop, gegant d’un únic ull, i per tant incapaç de percebre els dos costats o sentits de les coses -exactament igual que el Ciutadà obsedit amb el tema irlandès- el Ciclop, dic, a la seva cova (la taverna on són Bloom i el Ciutadà innominat), va voler aniquilar Ulisses. Sinó que aquest (Ningú) aconseguí fugir amb la seva nau sense que les roques llançades pel gegant des del cim d’aquell turó no l’encalcessin. I, en efecte, al final d’aquest capítol, també Bloom s’escapoleix, amb cotxe, de les grapes d’aquest Ciutadà i no l’encalça tampoc la capsa de galetes que aquest últim li etziba després de tanta discussió i de tots els  estirabots d’aquest Ciutadà amb ple d’interpolacions paròdiques, generalment antinacionalistes, com per exemple caricatures d’antigues cròniques, sobretot la tan monstruosa execució d’un patriota -a Anglaterra acabaven d’executar els sublevats irlandesos de 1916-, però també de la Bíblia i d’altres encara. L’amenaça de la capsa de galetes, en fi.

Bé, aquest capítol la veritat és que es fa massa llarg amb tanta fília i tanta fòbia. Però a més d’un i de dos dels assistents a la sessió els va venir de gust llegir entre línies i fer-ne una interpretació actualitzada. De lloc i de circumstància i segurament també al marge de Joyce -no gens nacionalista-, del seu Ulisses i de la mateixa Odissea.

Anuncis

One thought on “La capsa de galetes

  1. Em fa l’efecte que Jordi Llovet, tan aficionat a Joyce i tan antinacionalista (català només) com ell, té sempre present aquest capítol. Com si Irlanda i Catalunya fossin equiparables. És ben bé que un s’agafa al que pot per justificar les seves fòbies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s