Pàgina d'inici » Dietari » Aflicció

Aflicció

Enfront d’aquells que, equivocadament, continuen encara pensant que la millor relació entre pares i fills ha de ser la de l’amistat, aquest fragment de Montaigne extret justament del seu assaig “Sobre l’Amistat“en què veu impossible l’amistat entre fills i pares: “És més aviat respecte el que fills senten, o haurien de sentir, envers els pares. L’amistat s’alimenta de la comunicació, que no pot donar-se entre pare i fill a causa de la massa grossa desigualtat que hi ha entre tots dos i, per tant, podria interferir amb els deures de la naturalesa. Perquè ni els pares no poden comunicar tots els seus pensaments secrets als fills -tal cosa produiria una intimitat impròpia-, ni tampoc els fills no poden adreçar als pares les admonicions i correccions que són una de les obligacions principals de l’amistat”. No. No és possible aquesta mena d’amistat. I segurament no cal ara esmentar l’altre gran exemple d’aquesta impossibilitat, aquella Carta al Pare, de Kafka, autèntic memorial de greuges del fill envers la figura del seu pare. Els nens no volen pas que el seu pare sigui un amic, ni un col·lega, sinó una figura heroica per admirar. I l’ensenyament de l’obediència de la qual ja gairebé mai no es parla.

Sant Valentí, avui. Aflicció. Aflicció i admiració. S’ha apagat la vida de Muriel Casals i el seu somriure amable. Gratitud i tota la discreció del món. Condol.

Anuncis

2 thoughts on “Aflicció

  1. Mira que ho he dit vegades. Som pares, no col·legues (el mateix passa amb els mestres). Podem entendre molt els nostres fills, ells poden tenir (han de tenir) tota la confiança del món en nosaltres, però no som els seus amics i no ho hem d’intentar. Respecte, amor filial, estimació… molts sentiments barrejats, però no amistat.

  2. Pares i fills no com amics. Som més que amics. Els pares som més importants que els amics. L’amor als fills és incondicional. Els fills han de saber que els pares sempre estem disposats a donar la vida per ells.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s