Pàgina d'inici » Dietari » Personal, intransferible

Personal, intransferible

Els records. La persona que sap, la persona que, per tant, viu, és la persona que recorda. Em sembla que és de Plató, la cita. I recordo també aquesta altra d’Emerson en un dels seus Assaigs: “No hi ha història, només biografia”. No sóc historiador ni biògraf, però m’encanten aquestes idees. Les nostres vides i les nostres experiències, certament influïdes per les circumstàncies que ens toca viure, són tanmateix intransferibles. Projectes i records. Com els d’aquests aquests versos a l’acte 3, escena 1, de Mesura per Mesura, de Shakespeare: “En tu no hi ha joventut, ni senectut; / però, igual que en una migdiada, / somnies en totes dues”. I el doctor Johnson, Samuel Johnson, segurament el crític i savi més brillant i valuós de les lletres anglosaxones, que en féu aquest comentari gloriós: “Imaginació exquisida. Quan som joves, ocupem el nostre temps a fer plans i projectes per als anys posteriors, i ens passem completament per alt les gratificacions que tenim davant nostre; quan som ancians, passem el llanguiment de l’edat en el record dels nostres plaers o fets juvenils; de manera que la nostra vida, que mai no hem ocupat plenament en el moment present, s’assembla als somnis de la migdiada, quan els fets del matí es barregen amb els projectes per a l’horabaixa.”

I encara, per acabar, una anotació de Bloom a aquest mateix comentari: “Fem projectes o recordem. Res més. Allò que Johnson es negà a dir, però que resulta implícit, és que renunciem al present perquè inconscientment sabem que hem de morir en un moment present”. Present per venir de la personal biografia intransferible.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s