Pàgina d'inici » Dietari » Empremtes

Empremtes

Quan llegeixo en castellà -moltes vegades llegeixo en castellà, hi ha força escriptors d’aquesta llengua que considero fonamentals, parlo per mi, esclar-, m’adono que ho faig de tal manera que la translació al català se’m produeix de manera automàtica, gairebé inconscient. Ara mateix, aquest dematí, m’ha arribat Reyes de Alejandría, grandiós José Carlos Llop, i, en obrir-lo a l’atzar, he anat a parar a la pàgina 87. Llegeixo: ¿Què roman en nosaltres dels nostres amors? ¿Què ens queda de tots els enamoraments? ¿On és la memòria dels cossos que vam estimar? La memòria que regirem les matinades d’insomni i ja no sempre apareix, tal com abans apareixia a qualsevol hora. I les amants que vam tenir -en dèiem nòvies fins i tot quan ens duraven poc excepte si eren d’una sola nit, perquè aleshores no en dèiem res-, són lletres les amants que vam tenir, els seus cossos són les lletres d’un abecedari també i l’amor, les frases que anàrem construint. ¿Què ens en queda ara? Detalls, detalls més o menys desdibuixats, però la memòria d’aquelles que vam estimar, ¿on és aquesta memòria i quin lloc hi ocupem si és que n’hi ocupem cap i si és que mai més han tornat a pensar en nosaltres? Empremtes de passats afers, ple d’empremtes oblidades, gustos i olors. I el rastre del plaer dels llibres de José Carlos Llop, El Mensajero de Argel, La Escafandra, Cuando Acaba Septiembre, En la Ciudad Sumergida…I també aquell temps que Pau Riba cantava Noia de Porcellana.

Anuncis

One thought on “Empremtes

  1. Ahir vaig encetar un llibre d’un autor d’Arenys: “Miralls tèrbols”, de Ferran de Pol. N’he llegit poques planes però em sembla que m’agradarà. Només per l’excel•lent nivell de llengua ja val la pena. Fa anys vaig llegir: “Un de tants”, d’ell, també, unes memòries de joventut i del període de la guerra, en què va participar. Boníssim. Llegint aquests autors, per la majoria desconeguts (quin país !), t’adones de la magnitud de la pèrdua per al nostre país, la llengua i la literatura que va significar la guerra, l’exili i la dictadura.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s