Pàgina d'inici » Dietari » La boca de l’ase

La boca de l’ase

Gombrowicz retocat. Tant de bo poguéssim. Aquella seva entrada de dietari d’un diumenge del 1954. De literatura, parlava, i de llengua polonesa. Tot un bell programa que no sé si som encara a temps de fer-nos nostre. La literatura ha de ser universal malgrat que siguin tan diverses les llengües en què s’expressa. Lloança de les traduccions, aquí. Però, ¿i si gosàvem canviar l’adjectiu polonesa per catalana? Ens trobaríem aproximadament amb això:

Amb la més profunda humilitat, jo, un cuc, confesso que ahir se’m va aparèixer l’Esperit i em va lliurar un Programa que consta de cinc punts:

1.- Tornar a la literatura catalana, desesperadament aplanada i decrèpita, esquifida i poruga, la seguretat en ella mateixa. I també la determinació i l’orgull, l’envergadura i la gran volada.

2.- Assentar-la bé sobre el “jo”, i fer d’aquest “jo” la seva sobirania i la seva força. Finalment, introduir aquest “jo” a la llengua catalana…, recalcant, però, la seva dependència del món…

3.- Encarrilar-la cap a les vies més noves, i no fer-ho a poc a poc, sinó d’un salt, tan senzill com això, directament del passat al futur que esperem. Introduir-la en la problemàtica més difícil, en les complicacions més dolorosament crucials…, però fer-li aprendre la lleugeresa, el desdeny i com guardar les distàncies…I ensenyar-li també a menysprear les idees i el culte a les personalitats.

4.- Canviar la seva actitud davant la forma.

5.-Fer-la ben europea, però alhora aprofitar qualsevol avinentesa per contraposar-la a Europa.

El que passa, esclar, és que a baix de tot hi havia una inscripció irònica que deia: “La mel no és feta per a la boca de l’ase!”

I al damunt, ara, els escriptors jubilats perdran la seva pensió si gosen cobrar drets d’autor. I vés a saber, a més, què acabarà passant d’aquí poc amb els lectors.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s