Pàgina d'inici » Dietari » Més o menys enganyat

Més o menys enganyat

Contemplo des d’aquest observatori, i com cada diumenge, grupets de persones, ara ja no gaire endiumenjades, que entren i surten de les pastisseries. Tortells i dolços diversos. Ben fet. Endolcir porcions de vida. Diner i felicitat. El diner no fa la felicitat, diem. Cert i, al mateix temps, fals. Cert, perquè la felicitat absoluta no existeix. Fals, perquè el diner sí que pot contribuir a facilitar les coses, i no només el plaer de les pastisseries. El diner pot també solucionar tota aquesta sèrie d’innombrables problemes i desgràcies quotidians que embarguen una part important de la humanitat -i això sol ja seria prou-, permetre complir certes coses desitjades, capricis o com vulguem dir-ne, i reduir al mínim allò que és del tot irrealitzable. Potser no cal ser ric, segur que no cal, però no entenc el desdeny pel diner, pel fet de tenir-ne, o aspirar-hi. Malgrat que hi ha tres coses que el diner no pot aconseguir, salut, cultura i amor -justament aquestes tres, t’ho miris com t’ho miris-, em sembla un error dels més grossos i fatals, desdenyar-lo. Perquè mira, amb una mica de diners sí que pots dissimular o compensar aquestes mancances. No et retornaran la salut, però et poden permetre de fer no tan dolorosa la malaltia que pateixes. No et faran més culte, però et poden permetre d’envoltar-te de tots, o gairebé, els signes exteriors de la cultura, món de l’aparença. I, en tot cas, el diner tampoc no et facilitarà l’amor d’estimar i ser estimat, però sí que et pot proporcionar el plaer dels sentits i la simulació de l’efecte amorós. I així, en definitiva, aquest anar vivint, fins al final, més o menys enganyat i entabanat.

Anuncis

One thought on “Més o menys enganyat

  1. Excel•lent, el post d’avui.

    Vinc d’obrers i no me’n vanto ni tampoc en renego. Ho constato perquè jo diria que els obrers han aspirat i continuen aspirant al tortell del diumenge. I, d’aquest aspecte, certa esquerra encara no se n’ha adonat, d’aquí ve el seu fracàs. Un tortell que no és només el tortell, sinó tot el que de civilitat i cultura representa. Picasso, que era un català de cor, ja ho va deixar testimoniat. Em sembla.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s