Pàgina d'inici » Dietari » Afectació al quadrat

Afectació al quadrat

Incapaç de respondre la pregunta de l’altre dia, aquella pregunta concreta de si m’agrada més llegir Proust o Céline. Incapaç. Sobretot perquè em sembla que aquestes coses depenen dels instants, aquells certs i fugissers instants de plaer. Em plau la brevetat i cap dels dos no és breu, al contrari. Han de ser presos en petites dosis. De fet, com gairebé tot. També quan se’t nota tant que vas a recerca de la fortuna a la qual només arribaràs, i encara, quan la cobdícia et desaparegui de la mirada. Aquesta afectació. També la literatura és afectació, és impossible que no ho sigui. Des del moment que, per expressar-te, esculls un mitjà derivat, com l’escriptura, i no un altre de molt més natural, la paraula tal com raja, és obligat que hagis d’obeir les regles del joc i de la gramàtica. Afectació. Fes-t’ho com vulguis, però qualsevol intent de presentar-te com a no afectat representa una afectació al quadrat. Monòleg interior, llenguatge col·loquial, tant és, el que vulguis. Proust o Céline, em demanes. I no ho sé. Ni d’ells dos ni tants d’altres que no eviten l’afectació congènita a l’escriptura. Allò que eviten, i per això mateix són mestres, és la retòrica, la retòrica que tan sovint afegim a l’afectació. Jo estic per la brevetat, la brevetat i la discreció, i el plaer de petites dosis de lectura i, si un cas, també d’escriptura. Tot tant i tant limitat en mi.

Anuncis

3 thoughts on “Afectació al quadrat

  1. No fa gaires mesos vaig començar a llegir Proust. Ho vaig haver de deixar amb el cap embullat i nerviós com una mona. Hi tornaré, però em temo que amb aquest autor no podré. Amb Céline em va passar que m’avorria i no hi trobava el què. Prefereixo Thomas Bernhard, qui em va costar una mica, però al final me’l vaig empassar tot. Més n’hi hagués.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s