Pàgina d'inici » Dietari » Cultura, erudició

Cultura, erudició

Persones cultes i persones erudites. És molt fàcil confondre cultura amb erudició. A l’erudit, li cal parlar i parlar perquè quedi demostrat que és un erudit i que sap de tot, o gairebé. Coneixements sempre emmagatzemats, però en envans separats, poc uniformes i potser no gens relacionats. Potser sap més coses que l’home culte, que calla més i és més discret i que el que sap ho sap d’una manera més harmònica, coherent i segurament també més elegant. Vull dir que el coneixement engendra coneixement, en l’home culte. En l’erudit, en canvi, el coneixement s’afegeix al coneixement. I engendrar no és pas el mateix que afegir. Passa una mica com amb els bombons. Es fonen molt de pressa, els bombons; tan de pressa que, amb prou feines t’adones que te n’han regalat una capsa, ja t’han desaparegut.

Anuncis

One thought on “Cultura, erudició

  1. Permeti’m compartir, amic Colomer, aquestes paraules que Pere Lluís Font dedicava a un altre Colomer, Eusebi, en la seva Semblança, i que m’han semblat del tot germanes de les seves: “Jo l’admirava sobretot com a professor (…), per l’habilitat pedagògica amb què ajudava els alumnes tant a refer l’experiència intel·lectual dels grans filòsofs com a estructurar-se el cap i a desenvolupar la capacitat de judici, convençut com estava de la veritat de la coneguda dita de Montaigne, que «val més un cap ben fet que un cap ben ple». D’altra banda, prou elegant per no exhibir la seva immensa erudició, ell no es considerava un investigador, sinó simplement un estudiós (val la pena de recordar-ho quan tan sovint es pren el nom d’«investigador» en va). I pertanyia a aquella espècie de professors, en vies d’extinció, que fan un ensenyament sapiencial de la filosofia. Potser, en comptes de referir-m’hi com a professor, l’hauria d’haver qualificat directament de «mestre», que és una altra categoria. En efecte, de professors, n’hi ha molts, i fins i tot segur que n’hi ha bastants de bons; però la penúria actual de mestres ens fa sentir més cruelment l’absència d’aquesta mena de savis”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s