Pàgina d'inici » Dietari » Una dolça cançó

Una dolça cançó

Gramàtica, gramàtica, molta més gramàtica és el que cal. Els mots i llur ofici. L’ofici de posar una etiqueta a totes les coses del món. L’ofici més difícil. I són els noms els encarregats d’aquesta cosa terrible, necessària i bàsica. Els noms etiqueten les coses i les persones que veiem. Masculins i femenins. I, encara, noms que etiqueten també les coses que existeixen però que són invisibles, els sentiments per exemple: la ràbia, l’amor, l’amistat, la tristesa…Aquesta tribu dels noms, doncs. Però també la dels articles, rol senzill i potser força inútil, el seu. L’article ve a ser com aquella campaneta que diu atenció! el nom que em segueix és un masculí, o un femení, el tigre, la vaca, i els plurals corresponents. La tribu dels adjectius, en canvi, és la tribu de la disfressa, la disfressa que precisa i concreta i delimita els sentits dels noms. I així successivament. Pronoms, verbs, adverbis, preposicions, conjuncions, interjeccions. Ortografia, morfologia, sintaxi, semàntica, fonètica. És una dolça cançó, la gramàtica. Joiosa fantasia. Igual que el llibre d’Erik Orsenna publicat en francès, esclar, a Stock, Le Livre de Poche. I Joana, l’adolescent que hi fa de narradora i que podria ben bé ser la germana petita de l’Alícia de Carroll. I l’illa on l’acull juntament amb el seu germà, fills de pares separats, el músic monsieur Henri. Illes de la gramàtica, la passejada per la ciutat dels mots, tan plena d’humor i de poesia. Mots que contemplem com fan la seva vida, i es disfressen, es maquillen i es casen. El suprem i més bàsic ensenyament. Tribus de verbs i d’adjectius, rellotges del present i del passat. I el ritme de les cançons. Petit Príncep de la Gramàtica. Je t’aime, je t’aime.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s