Pàgina d'inici » Dietari » La meva llar era aquella

La meva llar era aquella

Recordo avui, dia de la Immaculada Concepció, Julio Ramón Ribeyro (1929-1994) i el seu La Temptació del Fracàs de què tant em vaig servir ara fa 10 o 12 anys per tal d’arribar a admetre d’una vegada el meu propi fracàs i poder, així, fer-me’l suportable. Aquell fracàs familiar que no era pas el primer. La meva llar era aquella i des d’aleshores sé que mai més no podré formar-ne cap altra. Ningú no suportaria el meu silenci. Sé perfectament que la vida tan sols es justifica quan l’entenem com un combat per al perfeccionament individual o per al millorament de la condició humana. I no són condicions complementàries. Segurament una n’exclou l’altra i de totes maneres cap de les dues no tenen res a veure amb la d’aquells que es dediquen a l’acumulació de béns materials, a la recerca del poder pel poder, a la conquesta d’una posició i d’un renom. Em sembla indigne, aquest model de vida. Indigne i detestable. Exactament igual que la d’aquells altres que es dediquen a la cosa vegetativa, resignada i incuriosa. El petitburgès, per exemple -sempre disconforme amb el que té però tan satisfet del que és, o es pensa ser-, i potser també l’obrer qualificat, que encara n’hi ha. Apel·lació al caràcter creatiu de la vida. Creador és aquell que considera la seva vida, no pas com un fi en ell mateix, sinó com un instrument que serveixi a una realitat que sempre el transcendeix: art, ciència, justícia, veritat. Allò que sempre he procurat amb un resultat tan i tan escàs. Perquè la raó del fracàs que dic no és sinó una: l’amor, és a dir, no haver estat capaç d’estimar amb la intensitat amb què vaig ser estimat.

I un record per a Merlí Bergeron, ara que ja s’acabat el serial: ves que els deixebles no converteixin la casa del mestre en un bordell. Els deixebles no em sembla pas que siguin amos de cap solució ni tampoc de cap problema. La seva funció més aviat es limita, es limitarà, a formular banalitats al lèxic, moltes vegades escarransit, de qui representa que és el seu mestre.

Anuncis

One thought on “La meva llar era aquella

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s