Pàgina d'inici » Dietari » Insatisfaccions del present

Insatisfaccions del present

Sempre m’ha semblat que val més llegir un bon llibre que escriure’n un de dolent. La petita joia de La Llibreria Ambulant, de Morley (1917). Excel·lent traducció de Dolors Udina al Cercle de Viena el juny del 2014. Pensaments sobre les insatisfaccions del present. Quina mena d’absurdes víctimes de desitjos contraposats som els humans! Si un home s’instal·la en un lloc, anhela vagarejar; quan vagareja, anhela tenir una llar. I, tanmateix, el conformisme és bestial: totes les coses grans de la vida han estat fetes per persones que se sentien insatisfetes. I, potser, tot el que et fa sentir petit és bo. ¿Que com ha de ser un bon llibre? Mira, un bon llibre ha de ser senzill. I, com Eva, ha de sortir d’algun lloc proper a la tercera costella: ha de tenir a dins un cor que bategui. Això mateix, un cor que bategui. Perquè, a més a més, et fa tornar modest, llegir un bon llibre. No fa cap falta, tal com afirma Jordi Llovet, tanta plastilina, i tanta corda i tants cordills, ni tanta castanyada o halloweens perversos, ni certes activitats anomenades extraescolars d’una solvència tan dubtosa. Llegir un bon llibre, un llibre ben escrit. S’ha anat perdent pel camí aquest savi costum. I també més coses s’han anat perdent. Hi ha com un tall d’edat, no sé si dir cap als 40, més avall del qual, quan felicites, via missatge, amics i coneguts pel sant o l’aniversari, et responen amb un més que rònec gràcies o, segons com, merci. I res més.  Ja no queda a penes ningú que hi afegeixi l’educat en vida teva. Què se’n deu haver fet, d’aquell jardí on havíem estat infants!

Anuncis

2 thoughts on “Insatisfaccions del present

  1. Us perdeu en foteses mentre el planeta es va escalfant, refregint i podrint. Sens dubte el vostre lloc ideal deu ser el desert, entre el pedruscall, la solana i les sargantanes… i és clar! una bona pila de llibres. Jo no sé si us adoneu de la inconseqüència pregona del vostre discurs. Dos adjectius us escauen; un, segur: diletant. Un altre, probable: cínic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s