Pàgina d'inici » Dietari » El pes del pecat

El pes del pecat

Jo mato perquè tu mates. Tu, ell i tots vosaltres tortureu, de manera que jo també torturo. L’he matat perquè, si no l’hagués matat, m’hauríeu matat a mi. Aquesta és la conjugació i la declinació del nostre temps. De tot això en resulta que el ressort que empeny l’individu a actuar no resideix pas en la seva consciència, sinó en la relació que es crea entre ell i els altres humans. Fem mal, no pas perquè hàgim destruït Déu dins nostre, sinó perquè Déu, i fins i tot Satanàs, el bé i el mal, perden importància quan la sanció per haver comès un acte depèn, senzillament, d’un altre home, de qualsevol altre. (Gombrowicz, 1953, pensant en L’Home Revoltat, de Camus). I és que el pes del pecat és inversament proporcional a la quantitat de persones que s’hi lliuren.

Deixalleria, avui. Dissabte de deixalleria.

Anuncis

One thought on “El pes del pecat

  1. Sí senyor, la fatalitat d’una sèrie de circumstàncies que -simplement- resulta que s’esdevenen, ens fa viure la realitat d’una manera prou deformada, i sense cap punt de referència inapel·lable: ” (…) el ressort que empeny l’individu a actuar no resideix pas en la seva consciència, sinó en la relació que es crea entre ell i els altres humans”, relació totalment aleatòria i circumstàncial, doncs. Si no importen les persones concretes i responsables (ans els “projectes genèrics”), ni els principis transcendents (“Ni Dieux, ni Maître, ni Satan” -hauríem de dir ara, més enllà de Léo Ferré i els “poètes maudits”, que encara reivindicaven el Maligne-), on és doncs, a la pràctica, la llibertat?
    De vegades hi ha deixalleries que aporten llum, tanmateix.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s