Pàgina d'inici » Dietari » Feina per estona

Feina per estona

Paraules del professor Joaquim Bretxa que serveixen de presentació del curs que ell mateix impartirà a l’Ateneu Arenyenc a partir de dimarts 12 de gener 2016:

“No es pot negar que la ciència avui dia resol moltes preguntes que contínuament ens fem sobre el món, sobre la naturalesa, sobre l’home i la societat. Els èxits de la ciència són inqüestionables. Però, la ciència no ho resol tot.

D’una banda, cada problema solucionat per la ciència en planteja de nous, de manera que la pila de preguntes per resoldre sembla que creixi en lloc de minvar. D’altra banda, hi ha qüestions que no es deixen atrapar per l’instrumental científic i tecnològic, qüestions que es troben més enllà d’on la ciència, amb tot el seu arsenal de coneixement, pot arribar. I és en aquest terreny de l’inobservable on la filosofia pot fer sentir la seva paraula.

Les preguntes de la filosofia són les grans preguntes de la vida, les preguntes de sempre. ¿Qui som?, ¿d’on venim?, ¿cap on anem?, ¿sóc lliure?, ¿puc fer i pensar el que vulgui?, ¿Déu existeix?, ¿puc esperar un premi en una altra vida?, ¿hi ha coses que no es poden fer? Aquestes i moltes altres són les preguntes de la filosofia. Així que la filosofia té feina per estona”.

Feina per estona, i tant. I val a dir igualment que el professor Bretxa ha estructurat les 12 sessions de què constarà el curs, cada dimarts de 2/4 de 12 a 1 del migdia, segons aquestes propostes: 0.- Introducció. Les preguntes de la filosofia. 1.- L’ésser humà, l’animal que elabora discursos. 2.- La veritat i el coneixement. 3.- Les eines del pensament. 4.- Les eines per comprendre i transformar el món: la ciència i la tecnologia. 5.- L’animal humà, natura i cultura. 6.- El món exterior. 7.- Déu. 8.- La conducta racional. 9.- El bé i el mal: la conducta moral. 10.- El valor de la filosofia.

Això i el mestratge dels savis il·lustres que ens han precedit. Algú ha deixat dit que mentre perduri aquest mestratge perviurà també aquesta cosa anomenada amor al saber, és a dir, la filosofia. I que si no, no.

Anuncis

One thought on “Feina per estona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s