Pàgina d'inici » Dietari » No hi ha manera que ho entenguin

No hi ha manera que ho entenguin

La Vanguardia publica avui un article de l’escriptor aragonès, Ignacio Martínez de Pisón, (Saragossa, 1960), escriptor que m’agrada i del qual recordo ara haver llegit amb plaer un llibre de fa ben bé 9 o 10 anys que es diu El Tiempo de las Mujeres. N’he llegit algun altre, però el que recordo és aquest. En aquest article que dic es queixa del poc ressò que ha tingut la mostra que l’Arts Santa Mònica dedica o ha dedicat al grandiós poeta Gil de Biedma i a la poca atenció institucional que també s’atorgà a Carlos Barral i a Ana María Matute entre d’altres. I en general a tots els escriptors catalans que s’expressen en castellà. Parla d’aquella fira del llibre de Frankfurt també, i de com els esmentats escriptors no hi foren ni tan sols convidats ni tinguts en compte. I és que no hi ha manera que ho entenguin. No cal que facin la pilota exaltant Pla i Sagarra i Sales i Vinyoli i tants d’altes com vulguin, no cal. És molt més senzill. El castellà no és una llengua catalana. Exactament igual que el català no és cap llengua castellana. Una literatura és la seva llengua, la llengua en què s’expressa. Els catalans que s’expressen en castellà són catalans, només faltaria, però no poden ser inclosos en cap nòmina de la literatura catalana, és a dir, la que té el català com a llengua de transmissió. No em sembla tan difícil, a més, d’entendre i acceptar que som molts els que no volem que el castellà ens representi enlloc. Malgrat admirar la seva literatura i no voler-hi pas renunciar. I això en un dia com el d’avui que fa 40 anys de la mort d’aquell dictador. Qui ho diria. N’hi ha molts que encara no l’han soterrat i mentrestant ho aprofiten per intervenir les finances de la Generalitat. I aquesta pudor que se sent a Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s