Pàgina d'inici » Dietari » Excepte això, la vida

Excepte això, la vida

Frase llarga o frase curta, de vegades fins i tot sense verb. Depèn del dia i del moment. I també de la paciència i del fet d’estar més o menys convençut d’allò que es vol exposar. No sempre estic convençut del que dic ni de com ho dic. No puc saber si demà continuaré veient-t’ho tot igual. Incerteses, indecisions, complicacions, paradoxes, discursos contradictoris. Al final t’hi perds. Excepte si es tracta de Proust i de la seva frase llarga i lluminosa, subordinades i subordinades. Com aquell ascensorista del Gran Hotel de Balbec que apareix a L’Ombra de les Noies en Flor.  L’ascensorista a qui el narrador adreça inútilment la paraula, sense cap resultat: “Però no em va contestar, no sé si a causa de la sorpresa que li causaren les meves paraules, de l’atenció amb què es prenia la feina, de l’observança de l’etiqueta, de la possible sordesa, del respecte envers el lloc on érem, de temor del perill, de curtedat d’intel·ligència o, potser, de consignes concretes dels director”. És ben cert que una cosa és la redacció i una altra de diferent, l’escriptura. La redacció no tendeix a intensificar la vida, tasca que correspon exactament a l’escriptura. Aquelles redaccions que ens feien fer a l’escola i que després hem fet també fer als nostres alumnes. En una redacció no es pot permetre que la paraula tingui més d’un sentit, cosa impossible quan es tracta d’escriptura, polisèmica en ella mateixa, diversa de sentits i significats. Al mateix temps diu i calla, revela i oculta. No és ni confiable ni previsible, tot el contrari de la redacció. Deia Marguerite Duras que l’escriptura arriba com el vent, nua, i és la tinta, i és el que has escrit, i després passa. Passa senzillament com si res passés a la vida, res, excepte això, la vida.

Inevitable avui no pensar fins a quint punt era falsa, mentidera i enganyosa aquella afirmació, de ja fa un temps, que deia que és català tot aquell que viu i treballa a Catalunya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s