Pàgina d'inici » Dietari » El quid de la qüestió

El quid de la qüestió

Tota acció, voluntària, de Plataforma per la Llengua continua essent, encara avui, meritòria, encomiable i més que necessària. Ara hi ha aquesta Mostra sobre la situació lingüística, 1714-2014, una Llengua cap a la Llibertat. Realitat i vitalitat de la Llengua Catalana. I som on som, encara amb respiració assistida. ¿És el català útil, necessari i imprescindible? Útil, potser sí, però necessari i imprescindible ja és tota una altra qüestió. Exactament el quid de la qüestió. Res no serà normal fins que llengua no resulti imprescindible i abandoni el llast de subordinació que encara la caracteritza, és a dir, que ens caracteritza. 5 anys fa ja de la mort del professor Joan Solà, veritable referent, dels de debò. Cal, em sembla, tornar a sentir i escoltar el seu discurs al Parlament l’any 2009. No es tracta de renunciar a cap altra llengua, però res no estarà assegurat mentre continuïn fent falta tants i tants actes d’afirmació. ¿Què coi seria Catalunya sense la llengua? Aquí no hi ha pau lingüística, digué Solà. Sempre que ha semblat que n’hi havia no ha estat sinó a causa del nostre silenci submís. El castellà no és una llengua catalana. Així de clar. Exactament igual de clar que el català no és cap llengua castellana. I em sembla que sí que hi ha una meta, però no sé si hi ha un camí. Ja Kafka digué que allò que anomenem camí no és sinó indecisió. Està molt bé, i és molt bonic, estimar la llengua, o dir que te l’estimes. El que de veritat cal, però, és creure-hi. Diguin-me integrista.

One thought on “El quid de la qüestió

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s