Pàgina d'inici » Dietari » Falses aparences

Falses aparences

A la secció Criatures de l’Ara hi ha l’entrevista que Francesc Orteu ha fet al periodista i escriptor xilè Rafael Gumucio en què aquest darrer em fa l’efecte que cau en una fal·làcia de les més grosses. L’amor envers els fills, diu, no és cap cosa especialment lloable i és el súmmum de la vanitat justament perquè consisteix a estimar algú que surt de tu, que se t’assembla, que duu els teus gens. No hi ha cap mèrit a estimar els fills. El mèrit seria estimar els fills dels altres. L’amor de veritat és estimar el que et resulta aliè. Falses aparences. Perquè, ¿què passa quan el fill ets tu? Quan el fill ets tu, ¿el mèrit consisteix també a estimar-te més els pares dels altres nois que no pas els teus? Em sembla ben bé que la progressia cosmopolita ja no toca vores. I més valdria que aquest senyor fes cas de la seva filla i es deixés estar de parlar de coses i parlés més de paraules. No hi ha ningú que estigui lliure de dir bajanades, l’única cosa greu és dir-les emfàticament (Montaigne).

One thought on “Falses aparences

  1. Això ho podríem extrapolar al fet nacional. Per aquest tipus de gent estimar el país on has nascut, o si no hi has nascut però hi vius i al cap del temps te l’estimes i te’n preocupes, és un indici inquietant de meliquisme o de nacionalisme exacerbat. És a dir que seria més noble i normal estimar, per exemple, Noruega o Papua Guinea que no pas Catalunya. Jo, si puc triar, m’estimaria la Toscana. Mira, aquest país sempre m’ha fet gràcia, deu ser pels cigars toscans (toscanillos) que mon pare es fumava encabat del cafè. I que fotien una fortor que matava els mosquits.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s