Pàgina d'inici » Dietari » La ciència d’obeir i comandar

La ciència d’obeir i comandar

Els meus gustos són potser uns gustos equivocats. Vull dir que les coses no funcionen en realitat com m’agradaria que funcionessin. Tot allò de la República de les les lletres i del bon humor. I al capdavall potser qui tenia raó era Montaigne, que no s’ha d’oblidar que fou, al llarg d’un període de la seva vida, també un home d’acció. I que potser continuà essent-ho i pensant-hi fins i tot després de decidir tancar-se al reialme de la seva biblioteca. La força d’un estat és inversament proporcional al seu nivell cultural. Quin desengany llegir-ho, penso. I encara més. Per damunt d’un estat massa savi plana sempre l’amenaça de la ruïna. I per si encara no n’hi hagués prou, Montaigne arriba fins i tot a fer un elogi de la ignorància arcaica i a pensar que la Roma més antiga va aportar molt més valor per a la pau i per a la guerra que no pas l’altra Roma, aquella Roma sàvia que acabà arruïnant-se ella mateixa. Cap complaença excessiva, doncs, envers el món de les lletres. Parlant de Montaigne, l’art de la pau no és pas la retòrica sinó la força, la força que, més que persuadir, dissuadeix. Posat aristocràtic, podem llegir, de la superioritat de les armes -i tants com n’hi ha que no en volen sentir ni a parlar. “La ciència d’obeir i de comandar”, diu a I, 24. Sí, coses de Montaigne, que es va voler retratar com un home honest (i sempre m’ha fet l’efecte que ho era) que no creia que el fi justifica els mitjans i no estava de cap manera disposat a sacrificar la moral privada a cap raó d’Estat. Humana condició.

D’altra banda, no m’estranyaria gens que els pares d’aquesta nena de 12 anys, que finalment acaben de deixar morir, acabessin separant-se. Suposant, esclar, que no ho hagin fet ja.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s