Pàgina d'inici » Dietari » Tornar-hi i tornar-hi

Tornar-hi i tornar-hi

El més important de llegir és rellegir. Passa igual que amb les pel·lícules. Com més vegades veiem les que ens han agradat, més detalls, que primer ens havien passat desapercebuts, hi advertim. Rellegir, reveure. També podríem dir-ne repassar. Em succeí ahir amb Melville i el seu escrivent Bartleby. I no ho dic pel fet d’estimar-se més no fer res. Ni tan sols de moure’s i anar-se’n d’on segurament no li corresponia estar-se. Aproximadament a la meitat de la narració -46 pàgines en total- hi ha una reflexió que l’autor posa en boca de l’advocat-narrador en relació al dolor dels altres, de quan advertim que els altres s’ho passen tan i tan malament i se’ns apareixen indefensos. No fa l’efecte en absolut que Bartleby s’ho passi malament. No és exactament dolor del cos el que hi advertim. És dolor de l’ànima. I aleshores, diu, poca cosa podem fer-hi. Pietat i dolor són gairebé sempre una mateixa cosa per als éssers sensibles. El que passa és que, quan finalment constatem que la pietat no suposa cap alleujament efectiu en qui ens pensem que pateix, arriba aquell moment que el sentit comú demana a l’ànima, a la nostra, que en prescindeixi. Que prescindeixi de la pietat. Hi ha mals i dolors innats i incurables. Vull dir que sí, que podem socórrer mals i necessitats del cos. Però, si allò que pateix en els altres és la seva ànima, és ja pràcticament segur que queda fora del nostre abast. Inabastable per a la pietat i la compassió. Cap idea no qualla. Ni l’abandó. Inanició de la inactivitat volguda, estimar-se més que tot quedi com està. L’absurd total de l’existència. No hi ha manera de saber si Bartleby patia. No n’hi ha indicis. I potser ni ànima no hi havia. Penso en Espanya. No puc evitar-ho. Rellegir. Tornar-hi i tornar-hi. L’escrivent traspassà a la presó. Amb els ulls ben oberts. Com si, al final de la faula, senzillament hagués flipat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s