Pàgina d'inici » Dietari » Viatger sedentari

Viatger sedentari

No he estat mai a la Xina, ni a la capital, ni a Shanghai, ni a Cantón ni enlloc d’aquell país que, d’altra banda, no és pas que m’interessi gaire. De fet, ni gaire ni gens. Tampoc a Hong Kong, ni a Bangkok i els seus camins de l’aigua, no he estat mai. Ni a Sidney, que ell batejà com a ciutat de la innocència. No m’ha fet falta i n’he tingut prou, per fer-me’n el càrrec, de llegir El Viatger Sedentari, Rafael Chirbes, abril 2004. Ara s’ha mort, de manera gairebé sobtada, dilluns passat li diagnosticaren el càncer de pulmó que només al cap de 5 dies se l’ha endut. M’atrau molt la figura de Chirbes. No només per Crematorio o En la Orilla. M’atrau la sensació de soledat que em transmet, aquest anar per lliure lluny sempre de capelletes, i la precisió del seu estil. Que els seus llibres parlin per ell. La història com a pura carnisseria, esclaus a la recerca d’amos. Franquisme i “democràcia” xipollejant a la mateixa cloaca d’aquell Crematorio que seguírem també a la televisió. Cap escrúpol en aquells éssers de l’especulació immobiliària, peus de fang, i de la crisi que comportà l’explosió de la bombolla de falsa prosperitat i de les encara més falses aparences. Mirar les coses des d’un lloc, des de les pàgines d’un llibre de Chirbes. I haver viscut en un sol indret, haver tingut una única família, una casa, una geografia, fins i tot un déu. Ha de ser bonic. Això fins el dia, esclar, que tot emmudeix. Els paisatges i tot, emmudeixen.

One thought on “Viatger sedentari

  1. M’obriu la gana de bona literatura: Flaiano, Ponç Pons i ara Chirbes. Us faré cas i miraré de trobar el llibre de Chirbes i de Ponç Pons (Dillatari). L’altre, de Faiano, el deixarem per més endavant. Gràcies, Sr. Colomer. Deslliurats (sembla!) del clima africà que ens tenia deprimits, us envio una abraçada afectuosa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s