Pàgina d'inici » Dietari » Res no s’atura mai del tot

Res no s’atura mai del tot

Un secret és tan sols secret quan te’l guardes per a tu. I, si no vols que deixi de ser secret, desa’l a la part més dedins de la teva intimitat. A la mínima que el contis, deixa ja de ser secret. No hi ha confidències. Tard o d’hora, si caus al parany de fer saber a algú el que sigui que no ha de divulgar de cap manera, estigues segur que tot serà esbombat. Ara et faré una confidència, però promet-me que te la quedaràs per a tu. Ja has begut oli. Se sabrà. Som així i no n’aprenem mai. Gairebé igual com el “et seré sincer”. Dubtes i misteris. I el cas és que ahir al vespre, a la pantalla, sento, a l’inici, un poc de poesia: tu no has vist res d’Hiroshima. Res. Ni tu ni nosaltres. Tan sols museus i pel·lícules. ¿Què pot fer-hi un turista, a Hiroshima, sinó simplement plorar? I no lluitis contra l’oblit perquè de l’arena sempre sorgeixen noves plantes, noves flors. Resnais, 1959. Nouvelle Vague. Text de Marguerite Duras. Havien passat 14 anys aquell any que feren la pel·lícula. I després tanta intimitat. Em fas venir ganes d’estimar. Tinc temps ara. Devora’m. Deforma’m. Res no s’atura mai del tot a Hiroshima. Em quedaré aquí amb tu. O potser no. El temps no passa. El temps és. Sóc mal vista a Nevers. I potser per això mateix t’explico ara aquella història d’amor, tant de dolor, amb el soldat alemany durant l’ocupació nazi que patírem. Vaig estimar aquell alemany. Dues bufetades japoneses. Nevers. Hiroshima. Ciutats oposades i llunyanes ara unides a través d’aquesta mena de sentiment comú. Mirades i silencis. Monòlegs introspectius del blanc i el negre. Del japonès i la francesa. I, d’altra banda, no perdem les formes de la cortesia quan ens felicitin aniversaris, sobretot si ho fan tot desitjant-nos per molts anys (i no l’atroç felicitats). No ens limitem, aleshores, a dir simplement gràcies. Afegim-hi en vida teva/vostra, sisplau.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s