Pàgina d'inici » Dietari » Cada moment és un pensament

Cada moment és un pensament

L’esperança, juntament amb la fe i la caritat, és una de les tres virtuts teologals. Hi ha també les anomenades cardinals, prudència, justícia, temprança, fortitud, però llegeixo que, al Zibaldone, Leopardi considera que l’esperança és també una passió, la passió del desig del propi bé. Jo visc, per tant espero, diu com a sil·logisme justíssim, llevat de quan hom no sent la vida, com quan dorm. Leopardi creu, en canvi, que el que no es pot donar és la desesperació, la considera tan impossible per a qualsevol ésser viu com l’odi veritable envers un mateix. Qui es mata per si mateix no ho fa veritablement sense esperança i nosaltres esperem, esperem en tots i en cadascun dels moments de la nostra vida. Cada moment és un pensament, i d’aquesta manera cada moment és en certa manera un acte de desig, i igualment un acte d’esperança, que a la pràctica són habitualment una mateixa cosa. Leopardi tingué una vida difícil i no gens còmoda i llegir-lo no representa una deu d’optimisme, precisament, però el seu pensament és clar i aquest llibre és un tresor inacabable. Tant com quan, esmentant Labruyère, assegura que és més fàcil de fer passar una obra mediocre per mestra, o gairebé, gràcies a la possible reputació de l’autor, ja abans obtinguda i establerta, que no pas obtenir per primera vegada una bona reputació amb una obra excel·lent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s