Pàgina d'inici » Dietari » Primer les causes

Primer les causes

Gairebé igual que tots aquests que van amb metro i amb tren sense pagar i com aquell qui res, de l’adolescent que matà un professor no se n’ha sabut ni se n’ha dit res més. Com si no hagués passat. Brot psicòtic. Silenci. Es tracta d’un menor. Primer les causes i així arribarà setembre i serà assignat a un altre institut on tothom ignorarà de qui es tracta. Al dinar tan amable de l’altre dia amb ex-col·legues i amics s’explicà com aquell altre noi, que feia dos dies havia bufetejat la conserge davant de tothom, fou absolt per part de la direcció del centre que representa que és educatiu i públic. Primer se n’han de saber les causes, digueren. No passà res. No passarà res. Ni cap dia d’expulsió, ni cap amonestació ni cap avís a la família. Primer se n’han de saber les causes. I així anem. I així continuem anant. És ben cert que el dia que eliminàrem la vara, mànec de xurriaques, començàrem a perdre la batalla d’un futur si més no amable i de bones formes. Educar és reprimir i, a més, ara, que ja no hi ha classes, justament ara comença la setmana de les trampes. El curs s’ha acabat, però no pas per a tothom, ni molt menys. La cosa més grossa comença ara. Inflem les notes, va, inflem-les un poc més encara. Dissimulem. I parla fluix, i a poc a poc, i no diguis gran cosa quan parlis. La conserge, que es foti. Igual que el professor Abel Martínez i la seva família i amics. Els professors no cobrem gaire, cada cop menys. Els cursos, en canvi, com més va més cars ens surten. Aquest anar cap a un pitjor sempre empitjorable on ens instal·laren aquell dia que algú s’inventà això de l’ESO i les escoles i instituts a poc a poc començaren a ser de tot excepte centres d’estudi i de transmissió del saber. Procediments, actituds, valors, normes. I a fer punyetes el saber, el respecte, l’esforç, l’obediència, la disciplina i la urbanitat. Primer les causes, diuen, al damunt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s