Pàgina d'inici » Dietari » No sé tocar cap instrument

No sé tocar cap instrument

Tota música és religiosa menys la que es fa actualment al Palau Sant Jordi, que no deixa de ser un ritual bàquic (Jordi Llovet, avui mateix). Molt bé. D’acord. Jo no puc parlar de música, sóc el menys indicat, no en sé gens i a l’escola no en vaig aprendre, no ens en feien classe. Recordo tan sols el cant de la Salve en llatí els divendres i poca cosa més. Després, als Salesians de la segona meitat dels 60 no recordo tampoc cap curs de música. Els himnes del mes de Maria, potser, i més endavant aquell “Ardor guerrero vibra en nuestras voces…” de l’atroç servei militar. Ara bé, ¿podríem viure sense música? Em sembla que no hi deu haver cap comunitat humana que no tingui música. Segurament no es deu poder dir el mateix de les altres arts. Tantes i tantes vegades una determinada tonada se m’ha ficat al cap i aleshores he fet com si no n’hi hagués cap altra al món. I mira que desafino, eh. Tant és. Repetició i repetició. No sabria com explicar-ho. No sé tocar cap instrument, de fet a casa no n’hi hagut mai cap, ni ara ni abans quan érem petits encara. Recordo un oncle pianista, però bé, era una cosa absolutament excepcional i no aconseguí que mai li féssim cas. No sé tocar, doncs, cap instrument, però ara ja no podria renunciar a les sessions privades de Bach, de Beethoven, de Xostakóvitx…I m’emociona llegir com d’insubstituïble és en algú com James Ellroy la música de Beethoven. Escriptura i Beethoven, la seva vida. Diu que potser l’única manera vàlida d’explicar-te una obra és tocar-la repetidament. O, si no en saps, si no tens instruments, sentir-la i sentir-la, fins a fer-te-la teva. Tota música és religiosa -també la sardana que no sé ballar. I Sòcrates cantà abans de morir.

Precarietat física.

One thought on “No sé tocar cap instrument

  1. Jo tampoc en toco cap, en Pere Sellarés, un mestre èpic, em feia tocar la flauta dolça i estimo, i com l’estimo, en Maideu, en Niubó. la música, sí, la música sense embuts, embolcallada de tot sense ritme, sense saber ballar, tant se val: plaer, música, sons.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s