Pàgina d'inici » Dietari » Gairebé auto-retrat

Gairebé auto-retrat

Diumenge de visites. La calma del dematí dedicada per atzar als Quaderns d’un Escriptor. Somerset Maugham. Recordo haver-me fixat ja anys enrere en el que diu la pàgina 24 d’aquest llibre. Definició gens falaguera d’un mateix que subscriuria gairebé del tot. Incapaç de descobrir res per ell mateix. Igual que jo. Pretendre escriure, però essent mancat de l’energia que cal. I també d’imaginació i de voluntat. Mecànicament laboriós, però intel·lectualment mandrós. Al llarg d’aquells dos darrers anys ha estudiat Leopardi amb la intenció de traduir alguna de les seves obres, el Zibaldone posem per cas, però hores d’ara ni la ploma no ha fet lliscar damunt del paper. Altiu i arrogant. A la que algú inicia una conversa, deixa anar quatre trivialitats amb aquell aire de profunda saviesa aparent com si per sempre deixés establerta la qüestió i ja no hi hagués res més a dir-hi. Tan sensible que s’ofèn si no s’accepta l’opinió que té d’ell mateix. Entusiasta de l’admiració, però dèbil, presumit i profundament egoista. Amable sempre que ser-ho no suposi cap cost. Si algú es pren la molèstia d’afalagar-lo tan sols un poc, aleshores resulta fins i tot simpàtic. Té, això sí, bon gust i una autèntica afició a la literatura. Mai, al llarg de la seva vida, no ha tingut cap idea original, però sí que és un observador sensible i agut de tot allò que és evident i manifest. Ho subscric pràcticament del tot i m’ho aplico. I, a banda de tot això, no penso de cap manera autoinculpar-me de res més, sisplau, siguem seriosos. ¿Culpa de què?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s